Sirijci u iračkim izbjegličkim kampovima čekaju pomoć

Sirijci u iračkim izbjegličkim kampovima čekaju pomoć

Civili se ne mogu vratiti kućama zbog terorističke prijetnje PKK u regionu.
Prema vlastima, u Duhoku se nalazi 115.000 sirijskih tražitelja azila.       Foto: AA

Sirijci koji su pobjegli od građanskog rata i sada borave u izbjegličkim kampovima u Iraku očajnički traže pomoć jer se ne mogu vratiti svojim kućama jer su teroristi iz PKK i njenih ogranaka, uključujući YPG, okupirali regiju.

Prema vlastima, u Duhoku se nalazi 115.000 sirijskih tražitelja azila. Grad ima 20-ak izbjegličkih kampova u kojima sirijske izbjeglice čekaju pomoć, živeći u teškim uslovima.

Dilyar Dara, stanovnik jednog od kampova, izbjeglica iz Sirije, rekao je za Anadolu da je većini mladih u kampovima potrebna pomoć.

"Potreban im je posao, ali u kampu ga nema, a humanitarne agencije ne pomažu", rekao je on.

Dodao je da je nekim pacijentima je potrebna medicinska pomoć.

Imad Miso, drugi stanovnik kampa, rekao je da u ovom kampu živi oko 10 godina.

"Jednog dana, ako se situacija u Siriji popravi, ako se riješe politički problemi, ako se eliminišu oružane grupe, možemo se vratiti u našu zemlju", rekao je on.

Zana Muhammed, menadžer kampa, rekao je da su mnoge humanitarne organizacije prestale sa radom od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije