Demonstranti su izašli na ulice Pariza, Marseillea, Nice i drugih gradova, a u nekima poput glavnog grada Francuske, te Nantesa i Lyona zabilježeni su incidenti.     Foto: AA

Oko 3,5 miliona ljudi učestvovalo je u utorak u demonstracijama širom Francuske protiv penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona, saopštila je najveća radnička sindikalna organizacija u zemlji.

Radnici iz svih sektora okupili su se po šesti put ove godine kako bi izrazili nezadovoljstvo reformskim planom koji je Vlada objavila u januaru. Generalna konfederacija rada (CGT) navodi da je na ulice širom Francuske izašlo 3,6 miliona demonstranata, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabilježilo da je protestima prisustvovalo 1,28 miliona osoba, piše list "Le Figaro".

Demonstranti su izašli na ulice Pariza, Marseillea, Nice i drugih gradova, a u nekima poput glavnog grada Francuske, te Nantesa i Lyona zabilježeni su incidenti. Ovo je šesto okupljanje i štrajk francuskih građana od januara koji se protive planovima Vlade Francuske.

Planovi reformi uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine 2030. godine i zahtijevanje najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Nacionalna željeznička kompanija SNCF otkazala je 80 posto brzih vozova TGV Inoui i Ouigo, kao i skoro sve međugradske linije, piše dnevnik “Le Parisien“.

Ozbiljni poremećaji zabilježeni su i na željezničkim linijama SNCF-ove regije Pariz. Saobraćaj između Francuske i Velike Britanije također je poremećen, a desetine vozova i letova su otkazani. Britanska aviokompanija EasyJet otkazala je 18 letova, a British Airways 13 letova između Velike Britanije i Francuske, dok je Air France otkazao četiri leta iz Londona za Pariz.

TRT Balkan / agencije