Do sada najviše podrške među zastupnicima konzervativaca ima Sunak sa 88 glasova, a Mordaunt je drugi sa 67 glasova.    Foto: Reuters

Kandidati su bivši kancelar Rishi Sunak, ministrica međunarodne trgovine Penny Mordaunt, šef Odbrane komisije za vanjske poslove Tom Tugendhat, ministrica vanjskih poslova Liz Truss, državna tužiteljica Suella Braverman i bivša ministrica za ravnopravnost Kemi Badenoch.

Do sada najviše podrške među zastupnicima konzervativaca ima Sunak sa 88 glasova, a Mordaunt je drugi sa 67 glasova.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je zauzela treće mjesto, izložit će svoje političke ciljeve kao buduće britanske premijerke u črtvrtak, u sve ogorčenijoj borbi za nasljednika Borisa Johnsona, s obećanjem da će donositi teške odluke i pokrenuti ekonomski rast.

Truss je osvojila treće mjesto u prvom krugu glasanja među konzervativnim zastupnicima u srijedu, iza bivšeg ministra finansija Rishi Sunaka i ministrice trgovine Penny Mordaunt.

"Spremna sam da budem premijerka od prvog dana. Mogu predvoditi, donositi teške odluke i biti dorasla trenutku", poručit će Truss na početku zvanične kampanje, sudeći po transkriptu govora koji je unaprijed objavio njen tim.

Truss će povećati podršku Britancima koji se suočavaju s rastućim troškovima života i socijalnu pomoć, umanjujući poreske namete za firme, kao i provedbu ekonomskih reformi, prenosi Reuters.

O preostalih šest kandidata glasat će se danas u drugom krugu i tako sve dok se ne svede izbor na samo dva kandidata.

Kada ostanu dva kandidata, 160.000 članova Konzervativne stranke biraće između njih, a rezultat će biti objavljen 5. septembra. Pobjednik će postati lider Konzervativne stranke i preuzeti dužnost britanskog premijera od Borisa Johnsona.

Aktuelni premijer Boris Johnson odbio je podržati neko od ponuđenih imena pravdajući taj potez željom da ne ošteti bilo kojeg od kandidata.

TRT Balkan / agencije