Obalna erozija u zapadnoj Africi uzrokuje gubitak obalnog pojasa u prosjeku za 1,8 metara godišnje.     Foto: AA

Obalna erozija uzrokovana klimatskim promjenama u Senegalu iz dana u dan smanjuje obalni prostor istorijskog grada Saint Louisa.

Prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) iz 2019. godine, obalna erozija u zapadnoj Africi uzrokuje gubitak obalnog pojasa u prosjeku za 1,8 metara godišnje.

Prema izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene, nivo morske vode u regiji također raste za 3,5 do četiri milimetra godišnje.

Jedno od mjesta gdje se ova promjena nivoa mora najintenzivnije osjeća je istorijski grad Saint Louis, čija se obala proteže do Atlantskog okeana i do rijeke Senegal. Sve izraženija obalna erozija prijeti da ovaj historijski grad ostane bez dijela svog obalnog pojasa.

Sve izraženija obalna erozija prijeti da Saint Louis ostane bez dijela svog obalnog pojasa.   Foto: AA

Ndar ili Saint Louis je priobalni grad na sjeverozapadu Senegala i bivša prijestolnica te zemlje tokom francuske kolonizacije, a svojom kulturno-historijskom baštinom danas privlači sve više turista iz cijelog svijeta i predstavlja sve popularniju turističku atrakciju.

Stari grad Saint Louis smješten je u uskom otočiću na rijeci Senegal, koji je dug dva kilometra, a širok svega oko 400 metara. Poznat je kao prvi grad koji su Evropljani podigli na zapadu Afrike, a nalazi se i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

TRT Balkan / agencije