Izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u Erbilu nakon kontakata u Bagdadu tokom njegove prve posjete Iraku kao ministar vanjskih poslova.     Foto: AA

"Pred nama je još mnogo posla da se riješimo pošasti terorizma. Mi smo u velikoj mjeri riješili ovo pitanje u Turkiye. Trenutno se terorizam PKK skriva na iračkoj teritoriji. Nadam se da ćemo zajedno očistiti ovaj virus iz Iraka", rekao je Fidan na konferenciji za novinare u Erbilu, održanoj nakon sastanka s premijerom regionalne vlade iračkih Kurda Masrurom Barzanijem.

Izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u Erbilu nakon kontakata u Bagdadu tokom njegove prve posjete Iraku kao ministar vanjskih poslova.

Istakao je da odnosi Turkiye i Iraka napreduju veoma dinamično.

Dodao je da su tokom njegove posjete Bagdadu na dnevnom redu bile brojne važne teme.

"Imali smo priliku da razgovaramo o ekonomskim temama, Projektu razvojnog puta, borbi protiv terorizma, pitanju voda i projektima rekonstrukcije Iraka, infrastrukture i nadgradnje sa nadležnim organima, posebno ministrom vanjskih poslova, premijerom i predsjednikom", kazao je Fidan.

Dodao je da se danas u Erbilu sastao sa predsjednikom Regionalne vlade iračkih Kurda (IKRG) Nechirvanom Barzanijem i premijerom Masrourom Barzanijem.

Fidan je kazao da su razgovarali o mnogim pitanjima poput energetike, ekonomije i trgovine, posebno borbe protiv terorizma.

Posebno je izrazio zahvalnost na saradnji sa Turkiye u borbi protiv terorizma.

"Administracija Bagdada kao i uprava Erbila odlučni su da očiste terorizam PKK sa iračkog tla. Drago nam je zbog toga. Pružićemo im u tom smislu svu moguću podršku", rekao je Fidan.

TRT Balkan / agencije