To je veoma važan projekat i za Irak i za čitav region", kazao je Hussein.     Foto: AA

Fuad Hussein, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Iraka naglasio je važnost saradnje u odnosima Iraka i Turkiye te je kazao da je Projekt razvojnog puta strateškog karaktera i veoma važan jer će povezivati jug Iraka s Basrom i Turkiye te dalje s Evropom.

Hussein je stigao u New York radi učešća na 78. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), gdje je za Anadolu govorio o Projektu razvojnog puta, borbi protiv terorističke organizacije PKK te energetskoj i sigurnosnoj saradnji.

Projekt razvojnog puta Turkiye - Irak strateški

"Imamo multilateralne odnose s Turkiye. Ovaj projekat je strateški i veoma važan. Ima za cilj da poveže jug Iraka s Basrom i Turkiye, a odatle i s Evropom. To je veoma važan projekat i za Irak i za čitav region", kazao je Hussein.

Šef iračke diplomatije Hussein kazao je da se raduju dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Bagdad i smatra da će ta posjeta dati dodatni zamah odveć dobrim odnosima i ojačati veze između dvije zemlje.

"Odnosi između Turkiye i Iraka su višedimenzionalni, a nadamo se poboljšanju u svim oblastima. Postoje i neki problemi koje moramo zajedno rješavati. Moramo više sarađivati ​​u ovim oblasti, posebno u oblasti sigurnosti. U tom kontekstu smo konstatovali da postoji problem koji utječe na naše odnose. Odlučni smo da to riješimo pregovorima i dijalogom. Postoje dva glavna pitanja. Prvo je da Irak trenutno ne može da izvozi kroz naftovod koji prolazi kroz Ceyhan. Drugi je vezan za proces arbitraže u Parizu. Turkiye ovaj proces ne smatra zadovoljavajućim. Na kraju, moramo sjesti i zajedno pronaći rješenja za ove probleme. Jedna opcija je da razdvojimo ta dva pitanja i da neće biti veze između Pariskog procesa i gasovoda. Ako se nastavi uspostavljati veza između otvaranja naftovoda, izvoza nafte Iračkog Kurdistana i pariskog procesa, moramo razgovarati i pronaći način. Zatvaranje naftovoda predstavlja veliku poteškoću za Irak. Iz tog razloga, regija Iračkog Kurdistana ne može izvoziti približno 400 hiljada barela dnevno. Naročito u ovim danima kada su cijene nafte vrlo visoke, ova situacija znači finansijski gubitak za Irak i Irački Kurdistan", kazao je Hussein.

Razumijemo uznemirenost Turkiye zbog prisustva PKK-a

Komentirao je Hussein i napore na jačanju sigurnosne saradnje između Turkiye i Iraka, kao i o nastojanjima da se neutrališe teroristička organizacija PKK.

"Ustav ne dozvoljava nijednoj grupi ili organizaciji da djeluje na iračkoj teritoriji protiv druge zemlje. Što se tiče aktivnosti PKK-a na iračkoj teritoriji, naš stav je jasan. Razumijemo nelagodu Turkiye zbog prisustva PKK-a blizu granice", rekao je Hussein i dodao da iračka federalna vlada, regionalne vlasti i Turkiye treba da sjednu i zajedno osmisle plan.

Ističući da žele da se to pitanje riješi za obje strane, Hussein je rekao da je rješenje u vođenju mirnih pregovora između Turkiye i Iraka.

Na pitanje zašto nije proglasio PKK terorističkom organizacijom, Hussein je rekao da Bagdad uzima u obzir stavove turske vlade i pokušava riješiti njihove zabrinutosti.

Podsjetivši da je Iran postigao sporazum o sigurnosnoj saradnji, Hussein je kazao da o takvoj opciji mogu razgovarati i s turskom stranom. Izrazio je nadu da je do takvog sporazuma moguće doći.

Kirkuk treba biti grad mirnog suživota

Komentirajući i nedavne nerede u Kirkuku, Hussein je kazao da su tokom tih incidenata generalno u prvi plan izašli oni koji su se protivili demokratiji i suživotu različitih segmenata društva.

Istakao je da Kirkuk i dalje treba da bude grad mira i suživota.

"To bi trebao biti grad u kojem svi segmenti iračkog društva žive zajedno. Oni koji stvaraju ove probleme su oni koji se protive demokratiji i miru", poručio je Hussein.

O tome da li će se irački premijer Mohammed Shia al-Sudani uskoro sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Hussein je rekao da trenutno nije planiran službeni sastanak njih dvojice.

"Međutim, ja ću imati sastanak sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom", zaključio je šef iračke diplomatije Hussein.

TRT Balkan / agencije