Rijad je povukao svog ambasadora iz Damaska 2011. godine i prekinuo diplomatske veze s režimom Bashara al-Assada.      Foto: Reuters

Saudijska Arabija i Sirija pozdravile su obnovu konzularnih usluga i letova između dviju zemalja.

"Dvije strane pozdravile su početak procedura za nastavak konzularnih usluga i letova između dviju zemalja", navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom na kraju posjete sirijskog ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada Saudijskoj Arabiji.

Saudi Press Agency (SPA) javlja da su delegacije dvije zemlje održale sastanak, raspravljajući o naporima da se pronađe političko rješenje za sirijsku krizu koje će očuvati jedinstvo Sirije, sigurnost, stabilnost, arapski identitet i teritorijalni integritet, a istovremeno služiti interesima bratskih naroda.

Dodaje se da su se dvije strane složile da je "ključno" pozabaviti se humanitarnim pitanjima, stvoriti okruženje koje će omogućiti da pomoć stigne do svih područja Sirije i uspostaviti "preduvjete za povratak sirijskih izbjeglica i raseljenih u svoje domove".

Mekdad je jučer stigao u Džedu, što je bila prva posjeta jednog sirijskog ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji od 2011. godine.

Početkom građanskog rata u Siriji, Rijad je povukao svog ambasadora iz Damaska 2011. godine i prekinuo diplomatske veze s režimom Bashara al-Assada.

Assadov režim je posljednjih nekoliko mjeseci počeo razmjenjivati službene posjete i kontakte s nekoliko arapskih zemalja usred izvješća o mogućem ponovnom članstvu Sirije u Arapskoj ligi sa sjedištem u Kairu.

TRT Balkan / agencije