Sahrana britanske kraljice Elizabete II koštala blizu 162 miliona funti

Sahrana britanske kraljice Elizabete II koštala blizu 162 miliona funti

Najveći dio tog iznosa, 73,7 miliona funti, potrošilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.
Engleska kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u 96. godini života u dvorcu Balmoral u škotskoj regiji Aberdeenshire.     Foto: Reuters

Troškovi sahrane engleske kraljice Elizabete II i organizacija u nacionalnom procesu žalosti u toj zemlji iznosili su 162 miliona funti.

Sekretar trezora John Glen poslao je izvještaj britanskom parlamentu u kojem se navode troškovi nadležnih institucija za nacionalni proces žalosti i ukop, koji je trajao dese dana nakon smrti kraljice 8. septembra 2022. godine.

Troškovi organizacija u tom razdoblju iznosili su približno 162 miliona funti. Najveći dio tog iznosa, 73,7 miliona funti, potrošilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Glen je naveo da su nakon smrti kraljice Elizabete hiljade ljudi putovale unutar zemlje kako bi iskazali svoje poštovanje i ljubav, te da je prioritet vlade bio osigurati javnu sigurnost i ugled organizacija u ovom procesu.

Engleska kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u 96. godini života u dvorcu Balmoral u škotskoj regiji Aberdeenshire, gdje je provela ljetni odmor.

Kraljičino tijelo je u London dopremljeno avionom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

TRT Balkan / agencije