Bivši učenik kršćanske osnovne škole u Nashvilleu je u pucnjavi ubio tri devetogodišnjaka i tri odrasle osobe.     Foto: Reuters

Novi detalji o dvadesetosmogodišnjem napadaču Audrey Elizabeth Haleu pojavili su se nekoliko sati nakon što je policija objavila mučan video na kojem se vidi kako policajci upadaju u školu Covenant i vrše pretres od sobe do sobe, prije nego što se sukobe i ubiju Halea.

Vlasti su saopštile da još uvijek pokušavaju utvrditi motiv za napad, dok su detektivi proučavali različite spise i druge dokaze koje je Hale ostavio iza sebe.

Hale je bio naoružan s dvije puške dugih cijevi i pištoljem.

Njegovi roditelji navodno nisu znali da je posjedovao više komada vatrenog oružja, te su smatrali da ga svakako nije smio posjedovati zbog svog mentalnog stanja.

Prema zakonu Tennesseeja, mentalna bolest nije osnova da policija oduzme oružje, osim ako se osoba smatra mentalno nesposobnom od suda, "sudski je upućena" u mentalnu ustanovu" ili je stavljena pod nadzor "zbog mentalne mane".

Napadač je iza sebe ostavio detaljnu mapu škole koja pokazuje ulazne tačke, kao i tzv. "manifest" koji ukazuje da je Hale možda planirao da izvrši pucnjavu i na drugim lokacijama.

TRT Balkan / agencije