Stotine studenata se svakodnevno okuplja u kampusu i podržava svoje kogege koji štrajkuju glađu, a očekuje se da bi se sutra štrajku moglo pridružiti još 200 studenata.           Foto: AA

Grupa od 19 studenata Univerziteta Brown u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već šest dana protestira glađu u znak protesta zbog izraelskog genocida nad palestinskim narodom.

Ovi studenti su putem univerzitetskog lista “The Brown Daily Heralf“ zatražili od rukovodstva ovog prestižnog američkog univerziteta iz savezne države Rhode Islanda da pozove na uspostavu prekida vatre u Pojasu Gaze i na likvidaciju kompanija koje profitiraju od kršenja ljudskih prava.

Od čelnika univerziteta su zatražili da na zasjedanju Uprave danas i sutra izglasaju odluku kojom bi eliminirali saradnju Univerziteta Brown sa kompanijama koje su saučesnici u izraelskom kršenju ljudskih prava protiv Palestinaca.

“Sve dok naš univerzitet ulaže u kompanije koje podržavaju izraelsku okupaciju, mi smo također saučesnici. Naša je odgovornost da damo sve od sebe da iskoristimo svoju privilegiju i prisilimo naš univerzitet da čuje naš apel. Genocid, rasizam i okupacija su pogrešni“, kazala je za univerzitetske novine studentica Niyanta Nepal, jedna od učenica štrajka.

Grupa od 19 studenata, predvođenih palestinskim i jevrejskim studentima, okupila se 2. februara u kampusu univerziteta u majicama s natpisom “Štrajk glađu za Palestinu“. Najavili su stupanje u neograničeni štrajk glađu dok Brown Corporation ne okonča saradnju i trgovinu sa kompanijama koje podržavaju Izrael.

Vijesti o ovom štrajku na društvenim mrežama svakodnevno dijeli i aktivistička grupa američkih Jevreja pod nazivom Jevreji za primirje sada, koja također poziva na prekid vatre u Gazi.

Stotine studenata se svakodnevno okuplja u kampusu i podržava svoje kogege koji štrajkuju glađu, a očekuje se da bi se sutra štrajku moglo pridružiti još 200 studenata.

S druge strane, rektorka Univerziteta Brown Christina Paxson u prošlosedmičnom saopštenjuje navela da ne planira da na sjednicama Upravnog odbora na dnevni red stavlja pitanje saradnje sa kompanijama koje podržavaju Izrael.

U kampusu Univerziteta Brown i ranije su održavani protesti na kojima su studenti tražili prekid vatre u Pojasu Gaze, a do sada je slobode lišeno najmanje 60 studenata.

Na protestima učestvuje i Hisham Aeartani, student Univerziteta Brown porijeklom iz Palestine koji je u novembru sa još dvojicom prijatelja muslimana bio meta rasističkog napada u Vermontu i koji je od tada nepokretan.

TRT Balkan / agencije