Ryder je istaknuo da u regiji djeluju na poziv iračke vlade.      Foto: Reuters

Nakon izjava iračkih zvaničnika da će "prisutnost koalicijskih snaga predvođenih SAD-om u zemlji biti prekinuta", oglasilo se Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) s porukom da ne planira povući svoje trupe iz te zemlje.

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder odgovarao je na pitanja novinara na dnevnoj konferenciji za novinare.

"Nisam upoznat s nikakvim planovima (za povlačenje) u ovom trenutku", rekao je Ryder, dodajući da nastavljaju biti fokusirani na misije Inherent Resolve Operations Joint Task Force (CJTF-OIR), koja je osnovana u okviru borbi protiv Daesha.

Ryder je istaknuo da u regiji djeluju na poziv iračke vlade.

Abu Takwa al-Saidi, jedan od vođa Pokreta Nuceba, šijitske milicije povezane s Hashd al-Shaabijem, bliske Iranu, ubijen je u američkom zračnom napadu na Bagdad 4. januara.

Iračka vlada odgovornom za napad smatra koaliciju predvođenu SAD-om protiv terorističke organizacije Daesh.

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani, u svojoj izjavi od 5. januara, osudio je američki napad na sjedište Hashd al-Shaabija u Bagdadu i rekao: "Kao vlada, mi smo u procesu pokretanja bilateralne komisije za potpuno okončanje postojanja koalicijskih snaga."

TRT Balkan / agencije