Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Mike Johnson izviždan je tokom posjete Univerzitetu Columbia.       Foto: AA

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Mike Johnson izviždan je u srijedu tokom posjete Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Skandiranje je počelo u trenutku kada se Johnson popeo na podijum zajedno sa ostalim republikanskim kolegama. Njegova posjeta imala je za cilj da osudi navodni antisemitizam i propalestinske proteste koji traju u kampusu od prošle sedmice.

Studenti su povremeno zviždali i galamili na Johnsona i njegove kolege, skandirajući parole poput "Slobodna Palestina", "Stop genocidu" i "Od rijeke do mora", prenosi "Washington Post".

“Njegovane tradicije ovog univerziteta su trenutno preuzete radikalnim i ekstremnim ideologijama. Oni postavljaju metu na leđa jevrejskim studentima u Sjedinjenim Američkim Državama, ovdje u ovom kampusu", rekao je Johnson.

Kazao je da se pridružuje kolegama u pozivanju predsjednice Univerziteta Columbija Minouche Shafik da podnese ostavku "ukoliko ne može odmah uvesti red".

"Kao predsjednik Predstavničkog doma, danas se obavezujem da Kongres neće šutjeti jer se od jevrejskih studenata očekuje da bježe i ostanu kod kuće, skrivajući se u strahu", rekao je Johnson.

Johnson je tokom jednog intervjua opisao Shafiku kao "veoma slabu" i "nesposobnu" liderku.

Prošlosedmična odluka predsjednice Univerziteta Columbia da zatraži od njujorške policije da uhapsi desetine demonstranata podstakla je širi protestni pokret.

Protesti predvođeni studentima koji zahtijevaju da univerziteti osude izraelski rat u Pojasu Gaze i distanciraju se od izraelskih kompanija, nastavljeni su u srijedu, a novi kampovi su podignuti na mnogim kampusima.

Protesti su održani u brojnim kampusima uključujući Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Humboldt, Yale Univerzitet, Univerzitet Minnesota - Twin Cities, Swarthmore College i Univerzitet Pittsburgh u Pennsylvaniji, Univerzitet Rochester u New Yorku, Massachusetts Institute of Technology, Tufts Univerzitet i Emerson College u Massachusettsu, te Univerzitet Michigan u Ann Arboru.

TRT Balkan / agencije