"I, znate, nismo vidjeli nikakvu promjenu u stavu njihovih strateških snaga. Nastavićemo pratiti. Ali to je samo neodgovorna retorika", dodao je Ryder.                Foto: AA

Sjedinjene Američke Države (SAD) u ponedjeljak su kritikovale "neodgovornu retoriku" Moskve nakon što je Rusija najavila vježbe nuklearnog oružja u blizini Ukrajine.

"Ovo je primjer vrste neodgovorne retorike koju smo viđali iz Rusije u prošlosti. Potpuno je neprikladno, s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju", rekao je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Rusija u ponedjeljak saopštila da je započela pripreme za vojnu vježbu koja uključuje nestrateško nuklearno oružje te zemlje kao odgovor na "provokacije i prijetnje" Francuske, Velike Britanije i SAD-a. Navodi se da je vježbe naredio predsjednik Vladimir Putin.

"I, znate, nismo vidjeli nikakvu promjenu u stavu njihovih strateških snaga. Nastavićemo pratiti. Ali to je samo neodgovorna retorika", dodao je Ryder.

TRT Balkan / agencije