Inauguralna trilateralna vježba dogovorena je u avgustu prošle godine.     Foto: AA

Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan i Južna Koreja započele su prvu trilateralnu vojnu vježbu s više domena na Korejskom poluostrvu.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje rekao je da je trodnevna vježba sa više domena, nazvana "Freedom Edge“, počela u četvrtak rano ujutru, na južnom odmaralištu ostrvu Jeju, prenosi Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

“'Freedom Edge' izražava volju Republike Koreje, SAD-a i Japana da promovišu trilateralnu interoperabilnost i zaštitu mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku, uključujući Korejsko poluostrvo”, navodi se u izvještaju.

Učesnici će se “fokusirati na odbranu od balističkih projektila, protivvazdušnu odbranu, protivpodmorničko ratovanje, potragu i spašavanje, zabranu pomorstva i odbrambenu sajber obuku”.

Vježba se odvija usred sve većeg suparničkog vojnog djelovanja na Korejskom poluostrvu gdje podijeljeni Seul i Pjongjang sklapaju saveze sa zapadnim silama, kao i sa Rusijom.

Inauguralna trilateralna vježba dogovorena je u avgustu prošle godine tokom samita američkog predsjednika Joea Bidena, njegovog južnokorejskog kolege Yoon Suk-yeola i japanskog premijera Fumija Kišide u Camp Davidu.

Dogovorili su se da će redovno održavati godišnje, multidomenske trilateralne vježbe.

U vojnoj vježbi učestvuju američki nosač aviona "USS Theodore Roosevelt“ na nuklearni pogon, južni razarač "ROKS Seoae Ryu Seong-ryong“ i japanski helikopterski razarač "JS Ise“.

Američki ratni brod stigao je u Južnu Koreju 22. juna, što je bio prvi dolazak američkog nosača aviona u Južnu Koreju nakon sedam mjeseci, od novembarske posjete broda "USS Carl Vinson“.​​​​​​

TRT Balkan / agencije