Ovu informaciju je na virtuelnoj konferenciji za novinare potvrdio koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby.         Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti pružati Ukrajini vojnu pomoć koja joj je potrebna za odbranu od ruskih snaga, uključujući višecjevne raketne bacače HIMARS, saopštila je u srijedu Bijela kuća.

Ovu informaciju je na virtuelnoj konferenciji za novinare potvrdio koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby.

On je rekao da SAD nema informacije koje bi potvrdile tvrdnje Rusije da je uništila dva višecjevna raketna bacača HIMARS američke proizvodnje u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Ističući da je Rusija započela rat u Ukrajini, Kirby je rekao da će SAD, kao i dosad, nastaviti Ukrajincima pružati sisteme i pomoć koja im je potrebna da se brane.

"To je uključivalo HIMARS-e u prošlosti, a moglo bi uključiti još HIMARS-a u budućnosti", rekao je Kirby.

Rekao je da su se raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) pokazali "veoma efikasnim" za Ukrajinu.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu sistemima oružja", poručio je.

Upitan o telefonskim razgovorima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim koji su zakazani za srijedu, Kirby je pohvalio napore Turkiye u Ukrajini, posebno oko inicijative za žito.

Rekao je da je Turkiye "saveznik NATO-a" i da su "Turci, pod Erdoganovim vodstvom, bili zaista fokusirani u naporima da se žito nastavi izvoziti iz Ukrajine".

TRT Balkan / agencije