Bin Salman je u ponedjeljak stigao u egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh kako bi prisustvovao Samitu zelene inicijative Bliskog istoka, održanom paralelno uz klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija COP27

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman u ponedjeljak je obećao 2,5 milijardi dolara za zelenu inicijativu u regionu Bliskog istoka u narednih deset godina.
Bin Salman je u ponedjeljak stigao u egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh kako bi prisustvovao Samitu zelene inicijative Bliskog istoka, održanom paralelno uz klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija COP27.

Inicijativu je pokrenuo saudijski prestolonasljednik prošle godine kao dio napora za smanjenje emisija ugljika u regionu.

“Inicijativa ima za cilj smanjenje emisije ugljika u regiji i zasađivanje 50 milijardi stabala", rekao je Bin Salman u obraćanju na sastanku.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, koji je kopredsjedavao Samitom, nazvao je zelenu inicijativu "važnom" i "odličnom prilikom" za borbu protiv klimatskih promjena.

Prvo izdanje Samita zelene inicijative na Bliskom istoku održano je u saudijskoj prijestolnici Rijadu u oktobru 2021. godine. Konkretno, ove inicijative imaju za cilj posaditi 50 milijardi stabala u regiji i smanjiti emisije ugljika za više od deset posto.

TRT Balkan / agencije