Navodeći da Borrelovim izjavama nedostaje "racionalno razmišljanje", Zaharova je rekla da je Turkiye meta zbog odnosa sa administracijom iz Moskve.       Foto: Getty Images

Rusija je kritikovala visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josepa Borrella zbog njegove izjave o učešću Turkiye u sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariya Zaharova prokomentarisala je za Anadolu Agency izjavu Borrella u kojoj je rekao da se "Turkiye treba pridržavati sankcija EU prema Rusiji".

Navodeći da Borrelovim izjavama nedostaje "racionalno razmišljanje", Zaharova je rekla da je Turkiye meta zbog odnosa sa administracijom iz Moskve.

Dodala je da je EU izvršila pritisak na Turkiye da se pridruži sankcijama uvedenim Rusiji.

Kritikujući također Borrella zbog širenja "gluposti i laži", Zaharova je poručila da on "čita bilješke koje su mu date i ne razmišlja racionalno".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također prokomentarisao posljednje izjave Borrella koje su ciljale na Turkiye zbog njenih veza s Rusijom i pozivajući se na pridruživanje sankcijama EU protiv Moskve.

"Ne uzimam Borrella kao svog sagovornika. On može biti samo sagovornik gospodina (turskog ministra vanjskih poslova) Mevluta (Cavusoglua)", rekao je Erdogan, opisujući Borrellove primjedbe kao "ružne".

TRT Balkan / agencije