Kralj Charles III službeno je zatražio od Sunaka da formira novu vladu konzervativaca.     Foto: Reuters

Rishi Sunak zvanično je postao 57. premijer Velike Britanije nakon sastanka s kraljem Charlesom III u Buchinghamskoj palači u utorak.

Kralj Charles III službeno je zatražio od Sunaka da formira novu vladu konzervativaca.
Sunak, bivši šef trezora, pobijedio je u trci za vodstvo Konzervativne stranke nakon što je rivalka Penny Mordaunt odustala nekoliko minuta prije roka za kandidaturu.
Nakon što je prihvatio dužnost formiranja vlade, Sunak je rekao da se Velika Britanija "suočava s dubokom ekonomskom krizom".

“Posljedice koronavirusa još traju, Putinov rat u Ukrajini destabilizirao je energetska tržišta i lance snabdijevanja širom svijeta”, rekao je Sunak u Downing Streetu.

Odajući počast svojoj prethodnici Liz Truss, Sunak je rekao da su "neke greške napravljene - nisu napravljene iz loše volje ili loših namjera".

“Izabran sam za lidera svoje stranke i vašeg premijera dijelom da ih popravim.”

“Stavit ću ekonomsku stabilnost i povjerenje u srce dnevnog reda ove vlade”, dodao je Sunak.

Rekao je: „Ovo će značiti teške odluke. Ali vidjeli ste me za vrijeme pandemije COVID-19 kako činim sve što mogu da zaštitim ljude i kompanije planovima kao što je odsustvo.”

“Uvijek postoje granice. Sada više nego ikad. Ali obećavam vam ovo: unijet ću to isto saosjećanje u izazove s kojima se danas suočavamo.”

Obraćajući se direktno Britancima, Sunak je rekao da njegova vlada neće ostaviti dug njihovoj djeci i unucima.

"Ujedinit ću našu zemlju ne riječima, već djelima", rekao je te dodao: "Radit ću iz dana u dan da isporučim za vas."

Sunak je rekao: “Ova vlada će imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svakom nivou. Povjerenje je zasluženo, ja ću zaslužiti vaše.”

Također, odajući počast bivšem premijeru Borisu Johnsonu, Sunak je rekao da će ispuniti obećanja iz manifesta za 2019.

“U potpunosti shvatam koliko su stvari teške. I također razumijem da moram raditi na povratku povjerenja. Nakon svega što se dogodilo.”

“Stojim ovdje pred vama spreman da vodim našu zemlju u budućnost, da svoje potrebe stavite iznad politike da doprete i do vlade koja predstavlja najbolje tradicije moje stranke”, dodao je Sunak.

“Zajedno možemo postići nevjerovatne stvari. Stvorit ćemo budućnost dostojnu žrtava koje su mnogi podnijeli i ispunit ćemo sutra i svaki dan nakon toga nadom.”

Time je bivši ministar finansija postao prvi premijer Velike Britanije azijskog porijekla, a dužnost preuzima dok se ta zemlja suočava s velikim ekonomskim izazovima.

Sunak se istakao već krajem prošle sedmice kao glavni favorit u trci za novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera. Tokom vikenda dobio je javnu podršku više od 200 torijevskih zastupnika, te je, nakon što se Penny Mordaunt povukla iz trke, postao novi lider konzervativaca.

Sunak je peti premijer Velike Britanije od referenduma o Brexitu 2016. i treći u posljednja 3,5 mjeseca.

TRT Balkan