Sunak će ostati na svojoj funkciji dok se ne imenuje njegov nasljednik.           Foto: AA

Britanski premijer Rishi Sunak u petak je objavio svoju namjeru da podnese ostavku na mjesto lidera Konzervativne stranke nakon uvjerljivog poraza na izborima.

Međutim, Sunak će ostati na svojoj funkciji dok se ne imenuje njegov nasljednik.

U svečanom obraćanju, on je izrazio žaljenje i prihvatio jasan poziv birača na promjene.

"Uskoro ću se vidjeti s Njegovim veličanstvom kraljem kako bih ponudio ostavku na mjesto premijera. Želio bih prije svega reći da mi je žao", rekao je Sunak.

Preuzeo je odgovornost za poraz.

"Dao sam sve od sebe ovom poslu, ali vi ste poslali jasan signal da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora promijeniti i vaša je jedina presuda koja je bitna. Čuo sam vaš bijes, vaše razočaranje", kazao je Sunak.

Pohvalio je i Keira Starmera, lidera Laburističke stranke, koji bi trebao postati novi premijer.

"U ovom poslu, njegovi uspjesi će biti naši uspjesi, a njemu i njegovoj porodici želim dobro. Bez obzira na naše nesuglasice u ovoj kampanji, on je pristojan čovjek kojeg poštujem", dodao je Sunak.

Laburistička partija pobijedila je na parlamentarnim izborima nakon što je osvojila najmanje 326 mjesta potrebnih za većinu u Donjem domu.

Prema trenutnim podacima, stranka je osvojila 412 mjesta u Donjem domu sa 650 mjesta, a konzervativci 121. Prebrojavanje glasova se nastavlja.

TRT Balkan / agencije