Anketu pod nazivom "Političke promjene i vlada većina u desničarskoj Francuskoj" objavio je ugledni francuski dnevni list "Le Figaro".      Foto: Reuters

Fondapol je francuski think-tank osnovan 2004. godine. Pod vodstvom Dominiquea Reyniea od 2008. godine dio je "liberalne, progresivne i evropske" perspektive, a think-tank sebe smatra nezavisnim i ima za cilj da promoviše političke inovacije u vezi sa društvenim, obrazovnim i evropskim pitanjima.

Anketu pod nazivom "Političke promjene i vlada većina u desničarskoj Francuskoj" objavio je ugledni francuski dnevni list "Le Figaro". Rezultati ankete ukazuju na politički pomak sve većeg broja Francuza udesno, na osnovu analize izbornih rezultata i tri istraživanja javnog mnijenja na uzorku od više od 9.000 osoba.

Uspjeh kandidatkinje krajnje desnice

Rezultati ankete pokazuju da su velika izborna apstinencija, prazni glasački listići i protestni glasovi, ili glasovi iskorišteni na izborima kako bi se pokazalo nezadovoljstvo izborom kandidata ili trenutnim političkim sistemom, doveli do izrazitog uspjeha kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen i njene stranke Nacionalno okupljanje (RN).

“Ovaj uspjeh je vidljiv ne samo na biralištima već i u javnom mnjenju. Ideje RN-a su sve više prihvaćene”, navodi se. To također pokazuje pomak udesno kroz podatke o glasanju. Tokom predsjedničkih izbora 2022. godine, desničarski protestni glasovi iznosili su 32,3 posto u poređenju sa 27,1 posto na predsjedničkim izborima 2017. godine.

"Između 2017. i 2022. godine, protestnim glasanjem na predsjedničkim izborima dominira desnica, ako se ima u vidu činjenica da desnica napreduje više (+5,2 boda) nego ljevica (+2 boda)", navodi se u anketi.

Nakon što je RN osvojio 89 mandata, čineći najveću opozicionu grupu u Narodnoj skupštini, skoro 47 posto ispitanika smatralo je takav razvoj događaja dobrim kretanjem. Ogromnih 59 posto ispitanika koji se pozicioniraju na desnoj strani smatra da je RN sposobna da upravlja zemljom, a 57 posto vjeruje da se stranka zalaže za društvo u kojem bi oni željeli živjeti.

Osim toga, 39 posto ispitanika je reklo da se “potpuno slaže“ ili su “skloni“ idejama te stranke. Osim RN-a, Evropska ekologija – Zeleni (EELV) je druga popularna partija koja je široko prihvaćena (39 posto) u smislu ideologije.

Zabrinutost zbog imigracije stranaca

Većina glasača krajnje desnih partija RN (91 posto) i Reconquest! (94 posto) je zabrinuta zbog imigracije stranaca. Više od polovine ispitanika (63 posto) smatra da “većina imigranata ne dijeli vrijednosti zemlje i to predstavlja probleme zajedničkog života“. Ovo mišljenje je u manjini među biračima (38 posto) ljevičarske koalicije NUPES.

Le Penina stranka RN i dalje je sociološki najpopularnija u Francuskoj i naglo povećava svoje biračko tijelo u manjim gradovima, pokazuju rezultati ankete.

Anketa također daje politički “zabrinjavajuću” sliku, jer partije za koje se smatralo da su sposobne da vladaju poput Socijalističke partije (PS) na lijevoj strani ili Les Republicains (LR) na desnici više nemaju načina da se oslone na vlastite snage.

Macronova stranka doživjela razočarenje

Stranka Preporod (Renaissance) predsjednika Emmanuela Macrona također je "pretrpjela ograničeno, ali stvarno razočarenje u pogledu jasnog reizbora".

RN će se također na kraju suočiti s izazovima nakon što Le Pen prestane biti njena liderka, navodi se u anketi.

“Naša politika je u krizi jer kolektivno nismo u stanju da shvatimo eru u koju ulazimo i samim tim da definišemo ulogu koju bismo u njoj mogli da odigramo“, zaključuje se u anketi.

Krajnja, ekstremna ili radikalna desnica izrazi su kojima se označavaju politički pokreti, stranke i ideologije koje pripadaju desnici te ih karakterizira radikalno odbacivanje postojećeg političkog poretka, odnosno svih ostalih političkih ideologija, pokreta i stranaka uključujući pluralizam, demokratiju i one koji pripadaju takozvanoj umjerenoj desnici.

TRT Balkan / agencije