Oko 54 posto Nijemaca reklo je da bi podržalo moguće smanjenje vojne pomoći Ukrajini.          Foto: AA

Podrška koalicionoj vladi kancelara Olafa Scholza pala je na najniži nivo dosad i iznosi 17 posto, pokazala je ankera državnog ARD-a.

Anketa državnog emitera pokazala je da je 82 posto Nijemaca bilo manje nego zadovoljno ili uopšte nije zadovoljno učinkom koalicione Vlade u posljednje dvije godine.

Brojke objavljene u četvrtak navečer pokazuju podršku Socijaldemokratskoj partiji (SPD) kancelara Scholza na 14 posto, što je dva posto manje u odnosu na početak prošlog mjeseca.

SPD-ov koalicioni partner, Zeleni, dobili su 15 posto podrške birača. Mlađi koalicioni partner, liberalne Slobodne demokrate (FDP), imalo je podršku četiri posto anketiranih.

Glavnu njemačku opoziciju, konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), podržalo je 32 posto ispitanika.

Anketa je pokazala da bi 21 posto njemačkih birača dalo svoj glas krajnje desničarskoj AfD, što je čini drugom najjačom strankom iza bloka CDU/CSU.

Na pitanje o trenutnoj budžetskoj krizi i kako da se zatvori budžetski jaz za 2024. godinu, većina ispitanika je rekla da vlada treba da poduzme mjere štednje.

Oko 54 posto Nijemaca reklo je da bi podržalo moguće smanjenje vojne pomoći Ukrajini.

Reprezentativnu anketu je sproveo istraživački institut ”Infratest dimap” od 4. do 6. decembra na uzorku od 1.364 ispitanika.

TRT Balkan / agencije