“Trump će nastaviti dijeliti svoju viziju kako bi učinio Ameriku ponovo velikom", navodi se u saopštenju.      Foto: AA

Republikanski nacionalni komitet (RNC) saopštio je da se američki predsjednički kandidat Donald Trump osjeća dobro i zahvalan je službenicima za provođenje zakona.

Dodaje se da se Trump raduje što će se pridružiti skupu u Milwaukeeju, nekoliko sati nakon pokušaja atentata.

"Kao kandidat naše stranke... on će nastaviti dijeliti svoju viziju kako bi učinio Ameriku ponovo velikom", navodi se u saopštenju.

Ranije se Trump oglasio na platformi Truth Social, koju je osnovao, i zahvalio se službenicima za provođenje zakona i tajnoj službi na njihovom "brzom odgovoru".

"Najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici ubijenog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povrijeđena. Nevjerovatno je da se ovakav čin može dogoditi u našoj zemlji", rekao je Trump.

Naveo je da mu je metak probio "gornji dio" desnog uha. Napustio je bolnicu ubrzo nakon što je dobio ljekarsku pomoć.

Atentat na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima Donalda Trumpa pokušao je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Pensilvanije.

Kako je saopćio Federalni istražni biro (FBI), napadač je pucao na predsjedničkog kandidata republikanaca Trumpa dok je držao govor na bini.

Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen sa bine.

Napadač je neutralisan, njegovo tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta napada, u kojem je jedna osoba u publici ubijena, a još dvije su teško ranjene.

TRT Balkan / agencije