Porodice pokušavaju rashladiti svoju djecu polivajući ih vodom iz plastičnih posuda.     Foto: AA

Prisilno raseljeni civili u sirijskoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib bore se da prežive na visokim temperaturama u improviziranim šatorima.

Toploti talas, koji je postao globalni fenomen, nepovoljno utiče na živote civila koji su sklonište pronašli u Idlibu nakon što su pobjegli pred sirijskim režimom i njegovim saveznicima.

Temperatura na termometru u improvizovanim šatorima, u kojima žive stotine hiljada civila, u četvrtak je dostigla 47 stepeni Celzijusovih.

Lokalne vlasti upozoravaju mještane da ne izlaze van po vrućem vremenu osim u slučaju potrebe.

Boreći se s ekstremnim temperaturama, porodice nemaju pristup struji, što im dodatno otežava boravak u improviziranim šatorima.

Porodice pokušavaju rashladiti svoju djecu polivajući ih vodom iz plastičnih posuda.

Među roditeljima djece sa hroničnim bolestima raste zabrinutost zbog prevelike vlage i vrućine, a prijavljeni su i slučajevi kožnih oboljenja i dijareje.

Halid Hamdi, koji živi u kampu Nur u selu Zerdana na sjeveru Idliba, rekao je za Anadolu da ekstremne vrućine više pogađaju djecu i starije.

"Stariji se pokušavaju rashladiti noseći odjeću natopljenu vodom. Osim toga, djeca se bore sa mnogim bolestima kao što je dijareja" rekao je.

Mohammed Halebi je također tvrdi da se civili u kampu bore za preživljavanje.

"Borimo se sa ekstremno vrućim vremenom. Pokušavamo da rashladimo djecu vodom koju čuvamo kako se ne bi razboljela. Pretvorio sam ventilator hladnjaka automobila u kućni rashlađivač, ali to nije bilo adekvatno rješenje. Ovdje imamo poteškoća čak i da zadovoljimo osnovne potrebe", rekao je Halebi.

Sirijski građanski rat počeo je 2011. kada je režim Bashara al-Assada razbio prodemokratske proteste.

Prema procjenama UN-a, stotine hiljada ljudi od tada su ubijene, a milioni su raseljeni.

TRT Balkan / agencije