Osim u željeznici, pomorstvu i transportu, u utorak i srijedu štrajkuju i radnici državnih autoputeva.     Foto: Reuters archive

Osoblje koje radi za Network Rail i 14 kompanija za upravljanje vozovima koje pripadaju Nacionalnoj uniji radnika u željeznici, pomorstvu i transportu nastavit će protestovati u srijedu zbog tekućeg spora oko plata, u nizu demonstracija koje su osakatile željezničke usluge i rezultirale putnim haosom u naciji.

Britanija je u jeku najgoreg niza radničkih nemira otkako je Margaret Thatcher bila na vlasti 1980-ih, jer je rastuća inflacija uslijedila nakon više od 10 godina stagniranja rasta plata, ostavljajući mnoge radnike u nemogućnosti da spoje kraj s krajem.

Ponovljeni štrajkovi u željeznici osakatili su mrežu posljednjih mjeseci, dok su se medicinske sestre, aerodromsko osoblje, bolničari i poštanski radnici također pridružili borbi, zahtijevajući veće plate kako bi održali korak s inflacijom koja se kreće oko 40-godišnjih maksimuma, dostigavši 10,7 posto u novembru.

Nakon pauze u četvrtak, u petak i subotu će biti organizovan još jedan 48-satni štrajk. Željezničke službe objavile su to rano u utorak, pozivajući putnike da putuju samo ako je potrebno.

U svom saopćenju, RMT je naveo da je odlučio da ponovo štrajkuje jer, uprkos "najboljim naporima" tokom božićnog perioda, poslodavci u željeznici nisu vodili nikakve pregovore o zahtjevima sindikata za bolje plate i uslove rada.

"Vlada blokira pokušaje sindikata da postigne sporazumno rješenje s poslodavcima u željeznici", rekao je Mick Lynch, čelnik najvećeg željezničkog sindikata u Velikoj Britaniji.

On je upozorio da bi se industrijske akcije mogle nastaviti i nakon maja.

Velika Britanija će se suočiti s još prekida

Zastupnica Laburističke stranke Beth Winter izrazila je na Twitteru podršku štrajku RMT-a, optužujući vladu da "vodi rat na željeznicama rezovima za rezovima".

"RMT sindikat je taj koji uzvraća", rekla je ona.

Uprkos eskalirajućim zahtjevima za platama, premijer Rishi Sunak obećao je da će se boriti protiv poziva na povećanje inflacije, insistirajući da se vlada mora držati skromnijih povećanja za radnike u javnom sektoru.

"Najbolji način da im pomognemo i pomognemo svima ostalima u zemlji je da se uhvatimo u koštac i smanjimo inflaciju što je prije moguće", rekao je Sunak pred nadzornom komisijom zastupnika krajem prošle godine.

TRT World