Putin je naglasio da Rusija svojim partnerima nudi širok spektar modernog oružja, uključujući "najnovije sisteme kontrole, visoko precizno oružje i robotiku".      Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je Rusija otvorena za produbljivanje saradnje sa svim državama koje brane svoje nacionalne interese.

“Rusija je otvorena za produbljivanje tehnološkog partnerstva i vojno-tehničke saradnje sa drugim zemljama, sa svima koji brane svoje nacionalne interese i nezavisni put razvoja“, rekao je Putin u video obraćanju međunarodnom Vojno-tehničkom forumu Armija-2023. koji se održava u moskovskoj oblasti.

Putin je rekao da Rusija smatra zajedničku izgradnju sigurnosnog sistema posebno važnom, predlažući razvoj saradnje u različitim oblastima, uključujući obuku osoblja i izvođenje zajedničkih vježbi.

"Očekujemo da će, kao i do sada, na marginama foruma biti potpisani važni sporazumi i ugovori o izvozu", dodao je ruski lider.

"Ustvari, govorimo o razvoju nove nezavisne naučne i visokotehnološke industrije. Naravno, predlažemo da se obrati pažnja na inovativne i civilne proizvode naših preduzeća u odbrambenoj industriji. To su čamci i helikopteri, dronovi za najširi spektar upotrebe“, rekao je Putin.

Naglasio je da Rusija svojim partnerima nudi širok spektar modernog oružja, uključujući "najnovije sisteme kontrole, visoko precizno oružje i robotiku".

Putin je izrazio nadu da će forum pomoći u jačanju "vojnog i vojno-tehničkog partnerstva na polju sigurnosti i stabilnosti u multipolarnom svijetu u nastajanju".

Skup, na kojem će stotine ruskih kompanija predstaviti svoje proizvode, završava se u nedjelju.

TRT Balkan / agencije