Ove godine je počeo 18. po redu proces prstenovanja ptica koji svake godine provode volonteri i istraživači iz nekoliko država.      Foto: AA

U rezervatu za ptice Aras u turskom gradu Igdiru počeo je proces prstenovanja ptica koje se nalaze na tom području.

U Centru za istraživanje ptica Aras u selu Yukari Ciyrikli u okrugu Tuzluca, od 2006. godine provode se aktivnosti prstenovanja lokalnih ptica kao i ptica selica, a potom se prati njihovo kretanje putem satelitskih predajnika.

Odobrenjem Generalnog direktorata za očuvanje prirode i nacionalnih parkova (DKMP), aktivnosti provodi Udruženje KuzeyDoga na širem području u dolini Aras koju koriste ptice koje migriraju između Afrike i Rusije, i koja je poznata kao jedna od najvažnijih migracionih ruta ptica selica u svijetu.

Ove godine je počeo 18. po redu proces prstenovanja ptica koji svake godine provode volonteri i istraživači iz nekoliko država.

Kako su kazali lokalni zvaničnici, do sada je na tom području prstenovano više od 170.000 ptica.

Kayahan Agirkaya, direktor Centra za istraživanje ptica Aras, u razgovoru za Anadoliju kazao je da sa ovim aktivnostima počinju svake godine s dolaskom proljeća, te da se proces prstenovanja ptica nastavlja sve do kraja jeseni.

Istakao je da ove godine aktivnosti prstenovanja ne mogu provoditi brzo zbog vremenskih uslova.

"Ove godine 18. put vršimo prstenovanje ptica. Do sada smo za nekih 45 dana ove godine prstenovali 1.200 ptica 61 vrste", rekao je Agirkaya.

Pojasnio je da su tokom proteklih 18 godina prikupili vrlo važne i korisne podatke.

"Do sada smo prstenovali više od 170.000 ptica. Oko 205 vrsta ptica koje smo prstenovali pokazuju nam koliko je dolina Aras zapravo važna", dodao je.

Agirkaya je istakao da su aktivnosti i studije provedene u dolini Aras dale značajan doprinos svjetskoj ornitologiji, odnosno grani zoologije koja se bavi pticama.

"Ovo područje, koje je jedan od važnih migracionih puteva ptica, zapravo je migraciona ruta od velikog značaja za cijeli svijet, pogotovo što se nalazi na migracionoj liniji iz Afrike koja se nastavlja na sjever, ka Rusiji i zemljama istočne Evrope", kazao je Agirkaya te dodao:

"Dolina Aras je jedna od najproduktivnijih migracijskih ruta na ovom širokom području. Ovo je stoga područje koje pruža važan naučni doprinos.”

Naučno prstenovanje ptica metoda je istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju divljih ptica.

Sve ptice se nakon postupka prstenovanja odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.

Svako opažanje tako prstenovane ptice (koje se naziva "nalaz"), bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog lovljenja i puštanja bilo pronalaženjem mrtve ptice, govori o njezinu životu, posebno o putovima njezina kretanja.

TRT Balkan / agencije