Indijski zvaničnici vozili su se buldožerom kako bi srušili kuću Javeda Ahmada, za kojeg su rekli da je povezan s muslimanskim vjerskim protestima     Foto:  AFP

U mnogim indijskim gradovima izbijaju protesti kako bi se osudilo rušenje domova i poslovnih objekata koji pripadaju muslimanima, u onome što kritičari nazivaju rastućim obrascem "buldožer pravde", čiji je cilj kažnjavanje aktivista iz manjinske grupe hinduističke nacionalističke Bharatiya Janata stranke premijera Narendre Modija (BJP).


"Rušenja su grubo kršenje ustavnih normi i etike", rekao je u srijedu za Associated Press Nilanjan Mukhopadhyay, stručnjak za hinduističku nacionalističku politiku i biograf Modija.


Vlasti u sjevernoj državi Uttar Pradesh u nedjelju su se vozile buldožerom kako bi srušile kuću Javeda Ahmada, za kojeg su rekli da je povezan s muslimanskim vjerskim protestima koji su prošlog petka postali nasilni. Policija je uhapsila Ahmada u subotu.

Buldožeri su prošle sedmice također uništili imovinu demonstranata u još dva grada u Uttar Pradeshu. U aprilu su vlasti u New Delhiju upotrijebile buldožere da unište radnje u vlasništvu muslimana nekoliko dana nakon zajedničkog nasilja u kojem su deseci uhapšeni. Slični incidenti zabilježeni su i u drugim državama.

Proteste su izazvale pogrdne riječi o islamu i poslaniku Muhammedu i njegovoj supruzi Aiši koje su nedavno iznijela dva glasnogovornika BJP-a premijera Modija.

Stranka je jednog od njih suspendovala, a drugog izbacila, izdavši rijetku izjavu u kojoj se navodi da "oštro osuđuje uvrede bilo koje vjerske ličnosti".

Muslimani dobivaju "kolektivnu kaznu"

U utorak je 12 istaknutih osoba, uključujući bivše sudije i advokate Vrhovnog suda i Visokog suda, poslalo pismo glavnom sudiji Indije u kojem ga pozivaju da održi saslušanje o rušenjima, nazivajući ih nezakonitim i "oblikom kolektivne vansudske kazne".

Optužili su vladu Uttara Pradesha, koju predvodi Yogi Adityanath, hinduistički monah koji je postao vladajući stranački političar, za suzbijanje neslaganja korištenjem nasilja protiv demonstranata.


Dvije osobe koje su protestovale zbog izjava glasnogovornika BJP-a umrle su od rana u sukobima s policijom u petak u Ranchiju, glavnom gradu države Jharkhand.

Nekoliko zemalja s muslimanskom većinom također je kritiziralo ove primjedbe, a demonstranti u Bangladešu pozvali su na bojkot indijskih proizvoda, ostavljajući indijsku vladu da se potrudi da obuzda diplomatski odgovor.


Nasilje hinduističkih nacionalista protiv muslimana sve više je ohrabreno Modijevom redovnom šutnjom o takvim napadima otkako je izabran za premijera 2014. godine.
Muslimani su bili meta zbog njihove hrane ili odjeće, ili zbog međureligijskih brakova.

Grupe za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch optužile su Modijevu stranku da gleda na drugu stranu i ponekad omogućava govor mržnje protiv muslimana, koji čine 14 posto od 1,4 milijarde stanovnika Indije, ali su treća najveća muslimanska populacija u bilo kojoj naciji.

Modijeva stranka često negira optužbe.

Prijetnja zvaničnika BJP-a

Tokom vikenda, Yogi Adityanath je rekao državnim vlastima da sruše nelegalne zgrade koje pripadaju ljudima povezanim s protestima u petak, u kojima je uhapšeno više od 300 ljudi.


U nedjelju su buldožeri pretvorili Ahmadovu kuću u ruševinu nakon što su vlasti tvrdile da je izgrađena nelegalno, što su Ahmadov advokat i porodica negirali.

"Ako je gradnja bila nelegalna, zašto ništa ranije nije poduzeto? Zašto je vlada čekala dok se nisu dogodili neredi?" upitao je Shaukat Ali iz političke stranke All India Medžlis-e-Ittehadul Muslimeen.


Zvaničnici kažu da su rušenja usmjerena samo na nelegalne zgrade, ali grupe za ljudska prava i kritičari kažu da je riječ o pokušaju uznemiravanja i marginalizacije muslimana, ukazujući na val rastuće vjerske polarizacije pod Modijevom vlašću.

U subotu je Adityanathov savjetnik za medije objavio na Tvitteru fotografiju buldožera i napisao: "Izgrednicima, zapamtite da poslije svakog petka slijedi subota", sugerirajući da će biti posljedica.

Njegove riječi odmah su izazvale reakcije, a mnogi su rušenje nazvali jasnom kaznom.
"Postojala je prijetnja da će vam, ako dignete glas protiv vlade ili BJP-a, vaša kuća biti srušena", rekao je Lenin Raghuvandhi iz Odbora za ljudska prava.

TRT Balkan