Demonstrantima su se pridružili i predsjednički kandidati s prošlogodišnjih izbora Jean Lassalle i Nicolas Dupont-Aignan.            Foto: AA

Nezadovoljni visokim cijenama energije, francuski pekari protestirali su danas u centru Pariza, noseći u rukama tradicionalne francuske bagete.

Protesti su organizirani sa zahtjevom uvođenja maksimalne gornje cijene energenata, a blizu hiljadu demonstranata okupilo se na pariskom Trgu Nation i šetalo do zgrade Ministarstva ekonomije Francuske.

Demonstrantima su se pridružili i predsjednički kandidati s prošlogodišnjih izbora Jean Lassalle i Nicolas Dupont-Aignan.

Osim tradicionalnih francuskih bageta i zastave Francuske, demonstranti su uzvikivali i slogane podrške pekarima i zanatlijama.

Maketa pogubljenog čovjeka s transparentom na kojem piše “Pekara udario grom“ i otvoreni lijes s kosturom privukli su pažnju na protestima.

U razgovoru s novinarom Anadolije, pekarka iz Saurat Marine Lafitte izjavila je da protestira zbog svojih prijatelja pekara koji nisu mogli platiti svoje račune za struju i plin.

Ukazujući da su pekari već morali povećati cijene svojih proizvoda, Lafitte je kazala da su trenutne cijene sirovina i struje nezamislive.

“Pekari nisu dobili adekvatnu pomoć od Vlade. Obrtnici se općenito ne mogu nositi s računima od po nekoliko hiljada eura mjesečno“, kazala je.

Vlasnik pekare William Demars, koji je na proteste došao iz Viennea na jugoistoku zemlje, izjavio je da svi poduzetnici u Francuskoj imaju problema s računima za struju, te da od vlade traže gornju cijenu.

Podsjetivši da se francuski bageti nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Demars je rekao da francuska vlada nije prepoznala važnost svojih pekara.

“Kritiziram evropsko tržište električne energije. Račun, koji je 2022. iznosio oko 35.000 eura, ove će godine, prema procjenama elektroprivrede, premašiti 75.000 eura“, istakao je Demars.

TRT Balkan / agencije