Trenutno u kampovima u Duhoku živi 325.096 Jezida koji se ne mogu vratiti u Sinjar.    Foto: AFP

Oko 325.000 Jezida, koji su pobjegli od napada terorističke organizacije Daesh (ISIS) 3. augusta 2014. iz okruga Sinjar, u iračkom Mosulu, ne mogu se vratiti svojim domovima zbog prisustva terorističke organizacije PKK-a.

Dayan Cafer, direktor Centra za migracije, izbjeglice i borbu protiv krize u Duhoku, u razgovoru s novinarom AA kazao je kako nije donesena nikakva odluka u vezi sa zatvaranjem kampova u Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka (IKBY).

"Oni koji žele ostati u kampovima mogu ostati, oni koji žele ići su slobodni", rekao je Cafer.

Dodao je kako Jezidi nisu u stanju vratiti se svojim domovima.

"Jezidi se ne mogu vratiti u svoje domove zbog ilegalnih oružanih snaga (PKK) u Sinjaru”, rekao je Cafer, ističući da kada se Jezidi vrate u Sinjar strahuju da će se njihova djeca suočiti s novim prijetnjama i doživjeti nove katastrofe.

"Trenutno u kampovima u Duhoku živi 325.096 Jezida koji se ne mogu vratiti u Sinjar. Jezidi žive u 15 različitih kampova, a tu borave 65.034 porodice", pojasnio je Cafer.

Navodeći da u kampovima ima problema s vodom i drugih problema te da se međunarodne humanitarne organizacije fokusiraju na rusko-ukrajinski rat, Cafer je rekao da je odgovornost na plećima vlade IKBY-a.

Cafer je ocijenio da bi realizacijom dogovora kojim je predviđeno okončanje prisustva PKK-a na Sinjaru bila riješena većina problema u okrugu, te naglasio da Jezidi koji se ne mogu vratiti svojim domovima čekaju provedbu sporazuma između Erbila i Bagdada.

TRT Balkan / agencije