Švedska dopustila ekstremno desničarskom rasističkom političaru Rasmusu Paludanu da spali primjerak muslimanske svete knjige Kur'an ispred zgrade turske ambasade u Štokholmu.     Foto: Reuters

Muslimanski svijet eruptirao je bijesom i uzbunom nakon što je Švedska dopustila ekstremno desničarskom rasističkom političaru Rasmusu Paludanu da spali primjerak muslimanske svete knjige Kur'an ispred zgrade turske ambasade u Štokholmu.

Evo nekih od prvih reakcija:

Turkiye

"Najoštrije osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu Kuran u Švedskoj danas (21. januara), unatoč našim ponovljenim upozorenjima ranije", stoji u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Nazivajući taj čin "direktnim zločinom iz mržnje", ovo ministarstvo je reklo: "Dopuštanje ovog antiislamskog čina, koji cilja na muslimane i vrijeđa naše svete vrijednosti, pod krinkom slobode izražavanja potpuno je neprihvatljivo."

"Ovaj podli čin još je jedan primjer alarmantnog nivoa koji su islamofobija te rasistički i diskriminatorski pokreti dosegli u Evropi."

Bosna i Hercegovina

"Spaljivanje primjerka Kur'ana, koji je vjerska knjiga, sveta knjiga muslimana, nije u skladu sa općim vrijednostima za koje se zalaže Evropa i jasno je da je riječ o primjeni dvojnih standarda", izjavio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić povodom dozvole švedske policije danskom desničaru da ispred Ambasade Turske (Turkiye) u Štokholmu javno spali primjerak Kur'ana.

"Sloboda govora nije isto što i blasfemija, njene se granice i postavljaju onda kada postoji prijetnja da će nešto dugoročno naštetiti društvu i državi", kazao je Softić za Agenciju MINA.

U konkretnom slučaju, kako je pojasnio, spaljivanje primjerka Kur'ana neće naškoditi nikome, niti islamu niti Kur'anu, ali hoće onima koji to čine.

Pakistan

"Ovaj besmislen i provokativan islamofobičan čin vrijeđa vjersku osjetljivost više od 1,5 milijardi muslimana širom svijeta", stoji u priopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova.

Takve radnje "nisu obuhvaćene nikakvim legitimnim izražavanjem prava na slobodu izražavanja ili mišljenja, koje nosi odgovornosti prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, kao što je obaveza da se ne govori mržnja i ne potiče ljude na nasilje".

"Zabrinutost Pakistana prenosi se vlastima u Švedskoj. Pozivamo ih da vode računa o osjećajima naroda Pakistana i muslimana širom svijeta i poduzmu korake da spriječe islamofobična djela", dodaje se u izjavi.

Kuvajt

Incident "vrijeđa osjećaje muslimana širom svijeta i označava ozbiljnu provokaciju", rekao je kuvajtski ministar vanjskih poslova Sheikh Salem Abdullah Al Jaber Al Sabah u izjavama koje je citirala državna novinska agencija KUNA.

Pozvao je međunarodnu zajednicu "da preuzme odgovornost zaustavljanjem ovakvih neprihvatljivih radnji i osudom svih oblika mržnje i ekstremizma i privođenjem počinitelja odgovornosti".

Saudijska Arabija

"Saudijska Arabija poziva na širenje vrijednosti dijaloga, tolerancije i suživota te odbacuje mržnju i ekstremizam", priopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da su protiv "svih praksi usmjerenih na destabilizaciju sigurnosti i stabilnosti koje su u suprotnosti s ljudskim i moralnim vrijednostima i načelima".

Katar

Katar je osudio dopuštenje švedskih vlasti da spale Časni Kur'an i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za odbacivanje mržnje i nasilja.

Iran

Nazivajući to pokušajem raspirivanja mržnje i nasilja protiv muslimana, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da neke evropske zemlje pod lažnom izlikom zagovaranja slobode govora "dopuštaju ekstremističkim i radikalnim elementima da šire mržnju protiv islamskih svetinja i vrijednosti".

Kanaani je rekao da unatoč snažnom naglasku na ljudskim pravima u islamu, Evropljani nastavljaju "institucionalizirati antiislamizam i islamofobiju" u svojim društvima.

Dodao je da je skrnavljenje Kur'ana "jasan primjer širenja mržnje i raspirivanja nasilja nad muslimanima", što "nema nikakve veze sa slobodom govora i misli".

Jordan

Jordan je "osudio spaljivanje kopije Časnog Kur'ana u glavnom gradu Švedske Štokholmu, ističući odbacivanje Kraljevstva ovog čina koji raspiruje mržnju".

Istaknuta je nužnost širenja kulture mira i prihvaćanja drugoga te je "osuda ekstremizma kolektivna odgovornost".

Egipat

Egipat je izrazio oštru osudu sramotnog čina koji izaziva osjećaje stotina miliona muslimana širom svijeta.

Egipat je upozorio na opasnost od širenja takvih djela koja vrijeđaju vjere i potiču govor mržnje i nasilje, pozivajući na poštovanje vrijednosti tolerancije i mirnog suživota i sprečavanje vrijeđanja svih religija i njihovih svetinja kroz takve ekstremističke prakse koje su u suprotnosti s vrijednostima poštovanja za religiju.

Organizacija islamske saradnje

Blok Organizacije islamske saradnje rekao je da je "provokativna akcija... usmjerena na muslimane, vrijeđa njihove svete vrijednosti i služi kao daljnji primjer alarmantnog nivoa koji je dosegnula islamofobija" te je zatražio od Švedske da kazni one koji stoje iza "zločina iz mržnje".

TRT Balkan