Embargo je na snazi od 1992. kako bi se prekinuo dotok oružja u zemlju nakon što je uvučena u građanski rat.       Foto: Reuters Archive

Somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mahamud najavio je sinoć da će embargo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na oružje Somaliji biti ukinut sljedećeg mjeseca.

Mahamud je u obraćanju parlamentu kazao da je njegova vlada posvećena postizanju pet nacionalnih ciljeva, uključujući oslobađanje zemlje od terorističke organizacije al-Shabaaba, ukidanje embarga na oružje, prijem u Istočnoafričku zajednicu (EAC) i smanjenje duga.

Omar Mahmood, viši analitičar Međunarodne krizne grupe za istočnu Afriku, rekao je za Anadolu da najava ukidanja embarga na oružje pokazuje međunarodno povjerenje u Somaliji.

Embargo je na snazi od 1992. kako bi se prekinuo dotok oružja u zemlju nakon što je uvučena u građanski rat.

"Ukidanje embarga UN-a na oružje Somaliji donosi značajne koristi, uključujući poboljšanu stabilnost, pojačane sposobnosti za borbu protiv terorizma i stabilniju, mirniju Somaliju koja će biti povoljno okruženje za obnovu i humanitarne napore “, rekao je za Anadolu Mohamed Husein Gaas, direktor Institut za istraživanje mira Raad u Mogadishu.

TRT Balkan / agencije