Bongo je zamolio za podršku, pojavljujući se u videu na kojem se vidi kako sjedi na stolici s policom za knjige iza sebe.        Foto: AP

Predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba pozvao je građane da "podignu buku" kako bi ga podržali nakon pokušaja državnog udara.

Pobunjeni vojnici tvrdili su da su u srijedu preuzeli vlast u Gabonu i stavili predsjednika u kućni pritvor, nekoliko sati nakon što je proglašen pobjednikom na izborima za produženje 55-godišnje vladavine njegove porodice u naftom bogatoj centralnoafričkoj zemlji.

Bongo je zamolio za podršku, pojavivši se u videosnimku na kojem se vidi kako sjedi u stolici s policom za knjige iza sebe. Rekao je da je bio u svojoj rezidenciji, a supruga i sin su mu bili na različitim mjestima.

"Pozivam vas da podignete buku, da dignete galamu, da zaista napravite buku", rekao je. Videozapis je s Associated Pressom podijelila BTP Advisers, komunikacijska kompanija koja je pomogla predsjedniku u glasanju za ove izbore.

„Hvala vam, vojsko. Konačno, dugo smo čekali na ovaj trenutak”, rekla je Yollande Okomo, dok je stajala ispred vojnika elitne republičke garde Gabona.

Bongo je služio dva mandata od dolaska na vlast 2009. godine nakon smrti svog oca, koji je vladao zemljom 41 godinu.

Pobjeda na izborima

Već godinama postoji rasprostranjeno nezadovoljstvo porodicom Bongo, rekla je Maja Bovcon, viša analitičarka u Verisk Maplecroftu, firmi za procjenu rizika.

Ali ona je rekla da je neposrednija inspiracija vjerovatno došla od nedavne bujice državnih udara u afričkoj regiji Sahel gdje su vojni oficiri pokazali da mogu preuzeti vlast bez posljedica.

Bongo je rano u srijedu proglašen pobjednikom izbora koje su kritikovali međunarodni posmatrači. Nekoliko minuta nakon objave, u centru glavnog grada Librevillea čula se pucnjava.

Kasnije se desetak uniformisanih vojnika pojavilo na državnoj televiziji i objavilo da su preuzeli vlast. Ubrzo nakon toga, gomile su se slile na ulice.

Vojnici koji su preuzeli vlast u srijedu planirali su da "raspuste sve institucije republike", rekao je glasnogovornik grupe. Rekao je da Bongovo "nepredvidivo, neodgovorno upravljanje" riskira da zemlju odvede u haos.

Pokušaj puča uslijedio je otprilike mjesec nakon što su pobunjeni vojnici u Nigeru preuzeli vlast od demokratski izabrane vlade, i posljednji je u nizu puča koji su doveli u pitanje vlade koje su povezane s Francuskom, bivšim kolonizatorom regije.

Gabonski udar, ako bude uspješan, povećao bi broj državnih udara u zapadnoj i centralnoj Africi na osam od 2020. godine.

TRT Balkan