Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy iz Kalifornije govori na sastanku s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi razgovarali o ograničenju duga u Ovalnom uredu Bijele kuće, 22. maja 2023. u Washingtonu.     Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i najviši republikanac u Kongresu Kevin McCarthy postigli su okvirni dogovor o povećanju gornje granice duga savezne vlade od 31,4 biliona dolara, okončavši višemjesečnu pat poziciju.

Međutim, dogovor je najavljen kasno u subotu bez ikakvog slavlja, izrazima koji su odražavali gorak tenor pregovora i težak put koji mora proći kroz Kongres prije nego što Sjedinjenim Državama početkom juna ponestane novca za plaćanje dugova.

"Upravo sam maloprije razgovarao s predsjednikom. Nakon što je gubio vrijeme i mjesecima odbijao pregovarati, postigli smo načelni dogovor koji je dostojan američkog naroda", tvitao je McCarthy.

Biden je nazvao dogovor "važnim korakom naprijed" u izjavi, rekavši: "Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobivaju svi ono što žele. To je odgovornost vladanja."

Dogovor bi podigao granicu duga za dvije godine, dok bi ograničavao potrošnju tokom tog vremena, povratio neiskorištena sredstva COVID-a, ubrzao proces dobivanja dozvola za neke energetske projekte i uključio neke dodatne radne zahtjeve za programe pomoći u hrani za siromašne Amerikance.

Biden i McCarthy održali su 90-minutni telefonski razgovor ranije u subotu navečer kako bi razgovarali o dogovoru, a McCarthy je planirao izvijestiti svoje članove kasnije tokom večeri. "Večeras imamo još posla da bismo dovršili njegovo pisanje", rekao je McCarthy novinarima na Capitol Hillu.

McCarthy je rekao da očekuje da će završiti pisanje zakona u nedjelju, zatim razgovarati s Bidenom i glasati o dogovoru u srijedu.

"Ima historijska smanjenja potrošnje, posljedične reforme koje će izvući ljude iz siromaštva u radnu snagu, obuzdati vladino prekomjerno djelovanje – nema novih poreza, nema novih vladinih programa", rekao je.

Pregovarači su se složili ograničiti diskrecijsku potrošnju koja nije vezana za odbranu na nivou 2023. na godinu dana i povećati je za 1 posto 2025., rekao je izvor upoznat s dogovorom.

Dogovor će spriječiti ekonomski destabilizirajuće bankrotiranje, sve dok ga uspiju provući kroz usko podijeljeni Kongres prije nego što Ministarstvu finansija ponestane novca da pokrije sve svoje obaveze, za šta je u petak upozorilo da će se dogoditi ako se gornja granica duga ne podigne do 5. juna.

Počinje pravi test

Biden i McCarthy moraju pažljivo uvući iglu u pronalaženje kompromisa koji može očistiti Zastupnički dom, s republikanskom većinom od 222:213, i Senat, s demokratskom većinom od 51:49.

Republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom zalagali su se za oštre rezove potrošnje i druge uvjete, te su oštro kritizirali dogovor jer su neki detalji objavljeni posljednjih dana.

Republikanski zastupnik Bob Good, član konzervativnog Kluba za slobodu u Domu, tvitao je da je "čuo" da će dogovor povećati dug za 4 biliona dolara i dodao: "AKO je to istina, ne moram čuti ništa više. Niko ko tvrdi da je konzervativac ne bi mogao opravdati glas ZA."

Dan Bishop iz Sjeverne Karoline opisao je dogovor ranije u subotu kao "potpunu kapitulaciju u toku. Sa strane koja drži karte".

Jedan visokorangirani član Zastupničkog kluba za slobodu rekao je da su u procesu mjerenja raspoloženja članova i da nisu sigurni koliki bi mogli biti brojevi glasova.

Posao na podizanju gornje granice duga daleko je od završenog.

McCarthy je obećao dati članovima Zastupničkog doma 72 sata da pročitaju zakon prije nego što ga iznesu na glasanje.

To će testirati podržava li dovoljno umjerenih članova kompromise u nacrtu zakona kako bi se prevladalo protivljenje i desničarskih republikanaca i progresivnih demokrata.

Zatim će morati proći Senat, gdje će mu za uspjeh biti potrebno najmanje devet republikanskih glasova. Postoji više mogućnosti u svakoj komori na putu za usporavanje procesa.

TRT Balkan