U sporazumu se također navodi da Ankara pruža punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti.      Foto: AA

Posjetu švedskog premijera Ulfa Kristerssona Ankari "treba posmatrati kao historijsku priliku" za članstvo zemlje u NATO-u, rekao je u ponedjeljak direktor komunikacija.

"Turkiye će procijeniti zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u posmatrajući jesu li preduzeti konkretni koraci u okviru memoranduma potpisanog u Madridu", rekao je Fahrettin Altun u intervjuu za švedski dnevnik Aftonbladet.

"Pozitivan je razvoj događaja što je nova švedska vlada izjavila da će se pridržavati potpisanog memoranduma“, napomenuo je Altun, rekavši da je nova vlada usvojila "principijelan stav", navodeći da će ispuniti zahtjeve ovog okvira o kojem je pregovarala prethodna vlada.

Altun je također naglasio zabrinutost Turkiye u vezi sa zahtjevom Švedske za članstvo u NATO-u, podsjetivši da je Ankara zatražila od Stockholma da preispita neke od svojih politika koje su usko vezane za njegovu nacionalnu sigurnost.

“Prije svega, tražili smo od Švedske da ukloni sve vrste ograničenja u sektoru odbrane Turkiye. Kao što je poznato, Turkiye proizvodi mnoge visokotehnološke odbrambene proizvode, posebno bespilotne letjelice, i tako igra stabilizirajuću ulogu u svijetu. Dakle, naš odbrambeni sektor doprinosi sigurnosti naše Alijanse prodajom (proizvoda) mnogim zemljama NATO-a. Jasno je da bi bilo nedosljedno reći da će sektor odbrane Turkiye, koji doprinosi sigurnosti NATO-a, biti podložan ograničenjima od države koja želi da se pridruži NATO-u", rekao je on.

"Drugo pitanje je nelagoda od terorističkih organizacija koje su ubile desetine hiljada nevinih turskih državljana koje nastavljaju sa svojim aktivnostima finansiranja, propagande i regrutacije u Švedskoj", rekao je Altun, dodajući: "Oprezni smo optimisti da će švedska vlada preduzeti konkretne korake u vezi s našom zabrinutošću zbog terorizma kojeu je opravdala i obavezala se na rješavanje kroz memorandum potpisan u Madridu."

“S obzirom na to da su se saveznici u NATO-u obavezali da će braniti jedni druge svom snagom ako budu napadnuti, borba protiv terorizma je od suštinskog značaja na putu ka članstvu Švedske u NATO-u“, rekao je on.

Altun je naglasio da je kvalitet i nivo brojnih komentara i vijesti koje je pročitao o Turkiye u švedskim medijima posljednjih mjeseci "zabrinjavajući" i dodao da je prirodno i zdravo u demokratskim zemljama da se važne odluke donose putem dijaloga i pregovora.

Trilateralni sporazum koji su Turkiye, Švedska i Finska potpisale u junu predviđa da Finska i Švedska neće pružati podršku YPG/PYD-u, sirijskom ogranku PKK-a i Terorističkoj organizaciji Fetullah (FETO), grupi koja stoji iza poraženog puča 2016. u Turkiye. U sporazumu se također navodi da Ankara pruža punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti.

Bilo kakvo proširenje bloka treba biti odobreno od svih 30 stalnih saveznika u NATO-u.

TRT Balkan / agencije