Na zidovima na područjima gdje su dobili dozvolu naslikali su portrete šest palestinskih novinara (Motaz Azaiza, Bisan Owda, Hind Khoudary, Doaa Albaz, Vail ed-Dahduh i Plestia Alaqad).     Foto: AA

Calum Hall, osnivač Creative Debuts, na zidovima širom Londona crta portrete novinara koji izvještavaju iz Pojasa Gaze riskirajući svoje živote.

"Veoma sam tužan i zapanjen nedostatkom akcije i hitnosti, to nas je natjeralo da nešto učinimo", rekao je Hall.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 138 novinara.

Creative Debuts, londonska "platforma koja se fokusira na umjetnike iz marginaliziranih zajednica", nedavno je pokrenula projekat "Palestine Heroes" (Heroji Palestine) za podršku hrabrim novinarima koji riskiraju svoje živote kako bi prenijeli svijetu šta se dešava u Gazi.

Na zidovima na područjima gdje su dobili dozvolu naslikali su portrete šest palestinskih novinara (Motaz Azaiza, Bisan Owda, Hind Khoudary, Doaa Albaz, Vail ed-Dahduh i Plestia Alaqad) i palestinskih ljekara koji su riskirali svoje živote za Gazu.

Sa muralom koji je prvi put oslikan u januaru, ulice Londona pretvorile su se u živo platno na kojem su prikazana različita umjetnička djela koja naglašavaju solidarnost s palestinskim narodom.

Hall je kazao da je Creative Debuts "platforma koja se fokusira na umjetnike iz marginaliziranih zajednica".

Naveo je da oni koriste "umjetnost kao alat za pokretanje dijaloga koji će ujediniti zajednice".

Istakao je da bi svi trebali poznavati hrabre heroje, građane novinare i medicinske stručnjake koji se bore sa nezamislivim teškoćama u Gazi.

Hall je naveo da su portrete uglavnom slikali na mjestima gdje su dobili dozvolu u Londonu, ali da postoji i portret u gradu izvan Birminghama.

Istakao je da su urađeni portreti ljudi o kojima se najviše pisalo u svijetu.

Hall je rekao da su to ljekari, novinari i volonteri koji su riskirali svoje živote kako bi spasili živote drugih u Gazi i dokumentovali užas napada izraelske vojske.

"Ovo je naš pokušaj da ljudima damo do znanja da su viđeni, da su voljeni i da smo tu za njih i činimo sve što možemo da pokažemo solidarnost i podignemo svijest širom Velike Britanije", rekao je Hall.

Naglasio je da je tužan i zapanjen saučesništvom njihove vlade, ali i nedostatkom akcije i hitnosti.

"To nas je natjeralo da nešto učinimo. Ovo je bila neka vrsta naše solidarnosti. Željeli smo da na ovaj način podignemo svijet ljudi", poručio je Hall.

Naveo je da je kampanja "Palestinski heroji" bila jedna od kampanja koja je dobila najviše interakcija na društvenim mrežama.

Pozivajući britansku vladu da zaustavi napade Izraela, Hall je rekao: "Što se tiče Velike Britanije, moramo prestati isporučivati ​​oružje Izraelu. Moramo razgovarati o sankcijama. Kada pogledate užasnu situaciju u Ukrajini i užasnu situaciju u Gazi, vrlo je čudno zašto se ne primjenjuju sankcije koje se primjenjuju na Rusiju".

Poručio je da "svijet ne može samo gledati ovo što se dešava u Gazi".

TRT Balkan / agencije