Drevni grad Jerash, koji se nalazi na sjeveru Jordana, jedan je od najvećih rimskih gradova kasne antike na Bliskom istoku.              Foto: Reuters

Drevni grad Jerash, koji se nalazi na sjeveru Jordana, jedan je od najvećih rimskih gradova kasne antike na Bliskom istoku.

U njemu se nalaze ruševine drevnog rimskog naselja, uključujući Hadrijanov luk iz drugog stoljeća, pozorište, hipodrom i brojne hramove.

Zbog velikog broja artefakata koji datiraju još iz perioda prije nove ere, smatra se jednim od važnih centara koje posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Jerash je udaljen 47 kilometara od glavnog grada Amana.

Veliki zemljotres 749. godine uništio je grad. Potom je polako nestajao pod pustinjskim pijeskom, sve dok nije ponovo otkriven 1806. godine. Zbog dobre očuvanosti pod pijeskom, mnoge građevine su izuzetno dobro očuvane.

Jerash ima nadimak "Pompeji Istoka", koga je stekao zahvaljujući brojnim ruševinama i artefaktima iz vremena rimske vlasti, kada je uživao u višestoljetnom prosperitetu te predstavljao jedno od najvažnijih trgovačkih i kulturnih središta Bliskog Istoka.

Od 1920-ih u njemu traju gotovo neprestana arheološka iskopavanja, te se smatra jednim od najbolje očuvanih antičkih gradova, a turizam predstavlja jednu od glavnih ekonomskih grana.

TRT Balkan / agencije