Istakao je da je Šengenska zona apsolutno najvažniji efekat Evropske unije za mnoge građane.      Foto: Reuters

"Evropska komisija mora riješiti pitanje migracija što prije ili je 27-člana Evropska unija (EU) u opasnosti da se raspadne", upozorio je u srijedu poljski ministar unutrašnjih poslova Maciej Duszczyk.

“Ako ne upravljamo migracijama, Šengenski prostor će nestati i argumenata za EU će biti sve manje. Za neko vrijeme, EU bi se mogla raspasti”, rekao je Duszczyk u intervjuu za Radio ZET i dodao da to neće biti trenutni scenario, ali će funkcionisati u roku od 15-20 godina:

“Mislim da ako se s tim ne pozabavimo vrlo brzo, možemo biti u opasnosti da uvedemo granične kontrole na pojedinačnim granicama. Dakle, ovo će biti prvi signal za napuštanje Šengenskog prostora.”

Istakao je da je Šengenska zona apsolutno najvažniji efekat Evropske unije za mnoge građane.

“Ako nemamo Šengenski prostor, zašto nam treba EU”, upitao je Duszczyk.

Naglasio je da predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, kao i mnoge zemlje u Africi te Kina igraju na tu kartu i žele da se EU raspadne.

EU je u maju predložila novi pakt o migracijama, koji su Poljska i druge istočne zemlje članice odbile. Granica Poljske s Bjelorusijom postala je žarište sa sve većim brojem migranata koje Bjelorusija gura u Evropsku uniju.

Broj stranaca registrovanih u poljskom sistemu socijalnog osiguranja povećan je šest posto u prošloj godini, na 1,13 miliona, a migranti sada čine sedam posto svih u sistemu.

TRT Balkan / agencije