"Ovdje neće biti palestinske države. Nikada nećemo dozvoliti da se uspostavi druga država između Jordana i Sredozemnog mora", kazao je Karhi.      Foto: AA Archive

Izrael neće dozvoliti uspostavljanje države Palestine, poručio je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da Izrael gubi globalnu podršku zbog "neselektivnog" bombardovanja Gaze.

"Poštujemo i cijenimo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joea Bidena, koji je dao sve od sebe tokom najtežeg perioda države Izrael. Ovo je istinsko prijateljstvo. Ali mi živimo ovdje, ovo je naša zemlja. Historijska ostavština naših predaka”, rekao je izraelski ministar Karhi.

"Ovdje neće biti palestinske države. Nikada nećemo dozvoliti da se uspostavi druga država između Jordana i Sredozemnog mora", kazao je on.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Biden izjavio da izraelski premijer Benjamin Netanyahu mora promijeniti vladu, koju je američki lider opisao kao "najkonzervativniju vladu" u historiji Izraela.

Karhi je istakao da bi palestinska država ugrozila sigurnost jevrejskog naroda.

Netanyahu je ranije priznao da postoji neslaganje s Bidenom u vezi s upravljanjem Pojasom Gaze nakon Hamasa.

Netanyahu se protivi naporima SAD-a da dozvole Palestinskoj upravi da upravlja Pojasom Gaze nakon završetka sadašnjeg izraelskog rata na blokiranoj teritoriji. Zvanični Washington tvrdi da mora postojati palestinska vlast ili vlada u Gazi u poslijeratnom periodu.

TRT Balkan / agencije