Koca je u okviru današnje posjete Kairu posjetio i Bolnicu Nasr i pacijente iz Gaze koji su na liječenju u tom kompleksu.                            Foto: AA

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca boravi u službenoj posjeti Egiptu radi razgovora o zdravstvenoj pomoći stanovništvu blokiranog palestinskog Pojasa Gaze, a tom prilikom je najavio da će djeca i oboljeli od karcinoma iz Gaze biti prebačeni u Egipat, a u drugoj etapi i poslani ambulantnim avionima na liječenje u Republiku Turkiye.

Kocu je u Kairu primio egipatski ministar zdravstva Khaled Abdel Ghaffar, a dvojica resornih ministara su razgovarali o zdravstvenoj pomoći Gazi i transferu pacijenata u Turkiye.

I prošle sedmice su Koca i Abdel Ghaffar telefonom razgovarali o tim temama i formirali kontakt grupu za slanje pomoći u Gazu preko graničnog prelaza Rafah.

Koca je u okviru današnje posjete Kairu posjetio i Bolnicu Nasr i pacijente iz Gaze koji su na liječenju u tom kompleksu.

Turski ministar je razgovarao s pacijentima iz Gaze i sa egipatskim kolegom Abdel Ghafarom razmotrio mogućnosti njihovog slanja na liječenje u Turkiye.

TRT Balkan / agencije