Zoološki vrt u Wroclawu u Poljskoj dom je za oko 10.500 životinja. Među njima su i mladunčad snježnih leoparda stara dva mjeseca.            Foto: AA

Zoološki vrt u Wroclawu u Poljskoj dom je za oko 10.500 životinja. Među njima su i mladunčad snježnih leoparda stara dva mjeseca.

U zoološkom vrtu su sa sedmogodišnjom majkom Natasjom.

Procjenjuje se da u svijetu ima od 4.000 do 7.000 snježnih leoparda. U posljednje dvije decenije zabilježeno je smanjenje ove vrste za oko 20 posto i to zbog gubitka staništa i baze hrane te krivolova i progona.

Vrsta je navedena kao opasna, ali prema programima obrazovanja i uzgoja zooloških vrtova, sada je navedena kao ranjiva.

Najbliži genetski srodnik mu je tigar.   Foto: AA

Snježni leopard (Panthera uncia) je vrlo ugrožena vrsta podporodice velikih mačaka. Najbliži genetski srodnik mu je tigar.

Iako zbog dužeg i gušćeg krzna djeluje krupnije, zapravo je nešto manji i lakši od prosječnog leoparda. Dužina tijela mu je između 100 i 150 centimetara na što dolazi i rep od 80 do 100 centimetara. Težina mu se kreće između 25 i 75 kilograma.

Snježni leopardi žive u visokom gorju srednje Azije, Himalaja, Hindu Kushua, Pamire, Kunlunu Tyan Shanua, Altaja i susjednim planinskim lancima. Najsjevernije područje gdje živi je oko Bajkalskog jezera, na jugu se granica poklapa s južnim obroncima Himalaja, na istoku do istočnog Tibeta dok se zapadna granica proteže gorjem Hindu Kusha. Najveći dio područja na kojem živi je Tibet i drugi dijelovi Kine.

TRT Balkan / agencije