Njemačka će pojačati kontrole na granicama s Poljskom i Češkom u okviru borbe protiv neregularnih migracija i trgovine ljudima.        Foto: Reuters

Njemačka će pojačati kontrole na granicama s Poljskom i Češkom u okviru borbe protiv neregularnih migracija i trgovine ljudima.

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser naredila "fleksibilne kontrole" na rutama koje se koriste za krijumčarenje na granicama Poljske i Češke.

Navodi se da su potrebne dodatne kontrole radi pregleda pograničnog područja zbog porasta krijumčarenja na ovim područjima.

U saopćenju je podijeljeno da će se pored "tajnih kontrola" koje su ranije bile pojačane u pograničnim područjima, vršiti i dodatne kontrole na punktovima koje uglavnom koriste krijumčari.

Faeser je izjavila da žele zaustaviti brutalnu trgovinu koja ugrožava živote ljudi.

Faeser je navela da će donesenom odlukom federalna policija imati intenzivnu prisutnost u pograničnim područjima, te da je cilj da se izvrši pritisak na krijumčare ljudima i da se zaštite ljudi koji ilegalno prelaze granice.

Faeser je navela da su u bliskom kontaktu s Poljskom i Češkom kako bi se osiguralo da mjere budu efikasne.

Istakla je da ne žele da kontrole utiču na trgovinu između zemalja i svakodnevni život ljudi.

Njemačka ministrica je naglasila da će uspostavljanje zajedničkog sistema azila u Evropi biti važan korak za značajno smanjenje neregularnih migracija.

"Svi bi trebali biti strogo kontrolisani i registrovani na vanjskim granicama Evropske unije", izjavila je Faeser.

Navodeći da će se sutra u Briselu razgovarati o zajedničkom sistemu azila u Evropi, Faeser je izrazila optimizam da će on biti uspješan.

"Potrebno nam je rješenje u Evropi. U suprotnom, Šengen je opasnost", dodala je.

Iz Federalne policije je navedeno da je od početka 2023. do kraja augusta u zemlju bez dozvole ušla oko 71.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije