Kijev je već najavo da bi mogao tražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja.     Foto: Reuters

Ograničenja koja je Evropska unija uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok su dopustili tranzit takvog tereta za izvoz u druge zemlje.

Poljska, Slovačka i Mađarska objavile su u petak vlastita ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu uvoza u pet susjeda Ukrajine u EU.

Varšava, Bratislava i Budimpešta tvrde da djeluju u interesu svojih ekonomija i da su njihovi potezi namijenjeni zaštiti njihovih poljoprivrednika od prezasićenosti proizvodima.

"Važno je dokazati da su ove radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sutra započeti sudski postupak", kazao je Kačka, a prenosi Politico.

Kačka je za Politico izjavio kako bi Ukrajina mogla nametnuti i recipročne mjere Poljskoj ako Varšava ne odustane od dodatnih mjera.

"Bili bismo primorani da uzvratimo dodatnim proizvodima i zabranili bismo uvoz voća i povrća iz Poljske", rekao je on za Politico.

Kijev je već najavo da bi mogao tražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja.

EU je dozvolila da zabrana istekne u petak nakon što je Ukrajina saopćila da će poduzeti mjere za pooštravanje kontrole izvoza u susjedne zemlje.

Kačka je kazao kako je Kijev spreman da preuzme odgovornost da osigura da izvoz iz Ukrajine “ne izazove nikakav cunami u susjednim zemljama" i da će nametnuti sistem dozvola za izvoz žitarica u "realnom vremenu", prenosi Reuters.

FENA