Ured glavnog tužioca je saopštio da je pokrenuta sveobuhvatna istraga o navodima o pokušaju državnog udara i događajima koji su se potom desili.      Foto: AA

Glavnokomandujući boilivijske vojske general Juan Jose Zuniga, koji je pokušao izvesti državni udar u Boliviji protiv Vlade predsjednika Luisa Arcea, uhapšen je na zahtjev glavnog Tužilaštva.

Kako navode bolivijski mediji, Zuniga je optužen za rukovođenje pokušajem državnog udara.

Uhapšen je nakon što je napustio sjedište Generalštaba, a potom je u policijskom vozilu odveden u Tužilaštvo.

Ured glavnog tužioca je saopštio da je pokrenuta sveobuhvatna istraga o navodima o pokušaju državnog udara i događajima koji su se potom desili.

Bolivijski predsjednik Arce izjavio je da su neke vojne jedinice neregularno mobilisane u zemlji i tražio od vojske da poštuje demokratiju.

Na snimcima na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako vojno oklopno vozilo pokušava provaliti u vladinu palatu u glavnom gradu La Pazu.

Arce je razgovarao direktno sa Zunigom, koji je pokušavao da provali u vladinu palatu, i zahtjevao hitno povlačenje trupa.

Bolivijski predsjednik je u obraćanju naciji pozvao javnost da ostane mirna.

"Predsjednik i ministri Bolivije su na dužnosti i pozivam narod da zaštiti demokratiju. Vojnici treba da se odmah povuku i vrate svojim dužnostima. Želim da poštuju demokratiju i Ustav", rekao je Arce.

Na Arceov poziv, hiljade ljudi izašlo je na trgove i protestiralo zbog pokušaja vojnog udara.

Po naređenju novoimenovanog komandanta bolivijske vojske Josea Wilsona Sancheza, vojnici koji su pokušali državni udar vratili su se u kasarne.

TRT Balkan / agencije