Svjetski ekonomski forum održava se pod temom "Saradnja u fragmentiranom svijetu", a trajat će do 20. januara.     Foto: Reuters

Globalni lideri, kreatori politike i aktivisti okupili su se u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u Švicarskoj.

Šefovi država i poslovni lideri će se fokusirati na rat u Ukrajini i ekonomsku nestabilnost usred klimatskih promjena.

Svjetski ekonomski forum održava se pod temom "Saradnja u fragmentiranom svijetu", a trajat će do 20. januara.

"Toliko je u igri da zaista moramo pronaći rješenja za ratove i sukobe. Također moramo osigurati da ne uđemo u recesiju i da imamo deset godina niskog rasta kao što smo imali 1970-ih", rekao je Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma.

Najavljeno je učešće 56 ministara finansija, 19 čelnika centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara vanjskih poslova.

Okuplja na jednom mjestu više od 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujući 50 šefova država i vlada, dok višestruke krize produbljuju podjele i fragmentiraju geopolitički pejzaž.

Ove godine će biti i najveće poslovno učešće u Davosu, sa više od 1.500 lidera koji su se registrovali u 700 organizacija.

Poduzete su opsežne sigurnosne mjere na području gdje se nalazi WEF i na ulazu u grad Davos.

Kontrolni punktovi koje je stvorila švicarska policija na ulazu u Davos dovele su do velikih gužvi i kolona vozila.

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojem živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu "Čarobni brijeg" Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalističkog svijeta.

TRT Balkan / agencije