Teroristička organizacija PKK/YPG, koja upravlja sa više od 70 posto naftnih polja u Siriji, zarađuje značajan novac od prodaje i šverca nafte.     Foto: AA

Teroristička organizacija PKK/YPG, koja zauzima više od 70 posto naftnih polja u Siriji, otuđi od Sirijaca godišnje naftu u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara (2,3 milijardi eura).

Teroristička organizacija PKK/YPG, koja upravlja sa više od 70 posto naftnih polja u Siriji, zarađuje značajan novac od prodaje i šverca nafte.

Trenutno su Omer, Izbe, Tenek i Koniko u provinciji Deir ez-Zor i Suveydiyye i Rumeylan u provinciji Hasakah među najvećim poljima nafte i gasa koje zauzima PKK/YPG.

U Siriji, gdje su rezerve nafte koncentrisane na sjeveroistoku države, 2011. godine proizvedeno je 386 hiljada barela nafte dnevno, pokazuju podaci Ministarstva nafte i prirodnih resursa.

Prema informacijama koje je agencija Anadolu dobila od izvora odgovornih za bušenje i isporuke na poljima kojima upravlja PKK/YPG, teroristička organizacija eksploatiše najmanje 150 hiljada barela nafte dnevno u regionima koje zauzima.

Agencija Anadolu snimila pošiljke nafte

Ekipa agencije Anadolu snimila je pumpe kojima upravljaju teroristi PKK/YPG-a u okupiranoj provinciji Hasakah i kamione koji su prevozili naftu do graničnog prelaza Simelke u sjevernom Iraku.

Snimci otkrivaju da je desetine kamiona natovarenih naftom ušlo u sjeverni Irak preko graničnog prelaza Simelke i prelaza Mahmudiye.

Mustafa Mustafa, koji radi kao vozač kamiona u regionima okupiranim od terorističke organizacije PKK/YPG u Siriji, rekao je za Anadolu da su sirovu naftu prevozili cisternama na sjever Iraka i regije pod kontrolom režima Bashara al-Assada.

Teroristi PKK/YPG-a svakodnevno šalju hiljade barela sirove nafte u sjeverni Irak zbog tehničke infrastrukture i logističkih problema u proizvodnji nafte.

Dok se dio nafte prerađene u inostranstvu vraća u regione okupirane od strane terorističke organizacije PKK/YPG, preostali dio se tankerima transportuje na sjever Iraka i tamo prodaje ilegalno.

Dnevna isporuka od 200 tankera Assadovom režimu

Iako su i dalje na snazi sankcije američke administracije protiv Assadovog režima, njen strateški partner PKK/YPG prodaje većinu svoje sirove i prerađene nafte upravo u regijama pod kontrolom sirijskog režima.

PKK/YPG šalje dio nafte pomoću krijumčara sa kojima sarađuje, tankerima preko rijeke Eufrat, a preostali dio tankerima sa prelaza u okrugu Tabka u Raqqi.

Milijarde dolara u blagajni PKK/YPG

Agencija Anadolu je također dobila informacije o količini nafte kojom PKK/YPG ilegalno trguje i cijeni za ovu godinu.

Prema tim podacima, teroristička organizacija PKK/YPG zarađuje 900.000 dolara dnevno od 30 hiljada barela nafte koje prodaje sjeveru Iraka po cijeni od 30 dolara po barelu, što iznosi oko 328,5 miliona dolara godišnje.

PKK/YPG također zarađuje 2,45 miliona dolara dnevno i više od 894 miliona dolara godišnje od 35.000 barela nafte koja se prokrijumčari u region sirijskog režima.

Prema tome, godišnji prihod terorističke organizacije od nafte koju prodaje Assadovom režimu i sjeveru Iraka premašuje 1,2 milijarde dolara.

Preostalih 85.000 barela nerafinisane nafte dnevno se prodaje dilerima i krijumčarima u regionu koji kontroliše PKK/YPG po cijeni od 42 dolara po barelu, što je dnevni prihod od 3,57 miliona dolara i godišnji prihod od 1,3 milijarde dolara.

PKK/YPG je najbogatija teroristička organizacija na svijetu

Omer Ozkizilcik, direktor turskih studija u Centru za strateška istraživanja Umran, rekao je za Anadolu da postoji ozbiljan problem sa gorivom u regijama koje zauzima PKK/YPG i da teroristička organizacija zadovoljava potrebe prihodima koje zarađuje od nafte.

Istakao je da je PKK/YPG "najbogatija teroristička organizacija na svijetu" i napomenuo da teroristička organizacija ima mnogo izvora prihoda u Siriji i inostranstvu, uključujući trgovinu naftom i drogom.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije