Stanovnici grada pokušavaju da pobjegnu iz grada.           Foto: AA

U blizini aerodroma u Kartumu, glavnom gradu Sudana, čule su se eksplozije, a zvuci borbe odjekuju i u centru grada, iako su sukobljene strane jučer pristale na 24-satno primirje.

Dok se pucnji čuju iz okoline generalne komande vojske i predsjedničke palate u Kartumu, iz zona sukoba se diže gust dim. Stanovnici grada pokušavaju da pobjegnu iz grada.

Glasnogovornik vojske Nebil Abdullah rekao je da je međunarodna zajednica ponudila prijedlog o prekidu vatre od 24 sata kojeg su prihvatile Oružane snage.

"Međutim, pobunjeničke milicije nisu se pridržavale primirja i nastavile su uznemiravati građane", rekao je Abdullah.

Naveo je da su paravojne Snage za brzu podršku (RSF) maltretirale građane, pljačkali i krali, te da su onemogućili sprovođenje primirja.

"S obzirom da su nasilju izloženi naši građani bilo je nemoguće da ne intervenišemo i da šutimo. Nastavit ćemo da obezbjeđujemo sigurnost u zemlji", rekao je Abdullah.

Istakao je da lideri RSF-a nemaju kontrolu nad svojim trupama.

"Ponašaju se kao gradske bande. Rade stvari koje ugrožavaju živote ljudi", poručio je Abdullah.

Zapovjednik sudanske vojske general Abdulfettah al-Burhan rekao je u utorak u izjavi za CNN da će se pridržavati primirja 24 sata, s početkom u 18 sati po lokalnom vremenu, kao odgovor na pozive međunarodne zajednice.

Mohammed Hamdan Dagalu, komandant paravojnih Snaga za brzu podršku, koje su se sukobile sa vojskom u Sudanu, objavio je da su prihvatili 24-satni prijedlog o prekidu vatre američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Ujutro 15. aprila u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, i u raznim gradovima izbili su oružani sukobi između sudanske vojske i paravojne RSF.

Haotične scene borbi s tenkovima, mitraljezima na kamionima, artiljerijom i ratnim avionima u gusto naseljenim područjima glavnog grada su bez presedana. Sudan ima dugu historiju građanskih sukoba, ali se mnogo toga dešavalo u udaljenim plemenskim oblastima, daleko od Kartuma.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je da je broj poginulih porastao na 270.

TRT Balkan / agencije