Sporna vladina reforma penzionog sistema uključuje povećanje starosne dobi za penzionisanje sa 62 na 64 godine.      Foto: AA

Hiljade Francuza 12. put je izašlo na masovne proteste na ulicama i trgovima. Miting protiv reforme penzionog sistema Vlade Francuske počeo je u četvrtak popodne u Parizu, a već je povrijeđena jedna osoba.

Protesti se održavaju u mnogim gradovima širom Francuske, a zaposlenici u sektorima poput obrazovanja, transporta i energetike štrajkuju protiv reforme, koja je postala glavna tema rasprava na političkoj sceni te zemlje.

Demonstranti od Vlade traže potpuno povlačenje planirane reforme.

Grupa radnika koji protestuju, članova sindikata SudRail ušla je u prostorije multinacionalnog konglomerata luksuzne robe LVMH u Parizu, piše dnevnik “Le Figaro“.

Tenzije su porasle u Parizu tokom protesta protiv vladine penzione reforme.

Nasilne grupe su se infiltrirale na skup, kao i tokom ranijih protesta. Vandaliziraju izloge prodavnica i prave nerede na ulici. Izbili su sukobi između tih grupa i policajaca, a jedan muškarac je povrijeđen.

Policija je intervenisala suzavcem. Očekuje se da će širom Francuske u četvrtak protestovati između 400.000 i 600.000 ljudi.

Demonstranti su u četvrtak ujutro bacali smeće ispred Ustavnog suda koji bi u petak trebao objaviti odluku o tome je li reforma ustavna.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin naložio je pariskoj policijskoj upravi da zabrani demonstracije oko Ustavnog suda do subote ujutro.

Ukupno 11.500 policajaca je raspoređeno u Francuskoj da intervenišu ukoliko dođe do eventualnih nereda, uključujući 4.200 u Parizu, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sporna vladina reforma penzionog sistema uključuje povećanje starosne dobi za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protesti širom Francuske održavaju se od 16. marta, a u više gradova je došlo i do nereda i sukoba demonstranata i policije. Privedeno je više od hiljadu demonstranata.

TRT Balkan / agencije