Palestinske organizacije: Vođa Hamasa ubijen u zatvoru na Zapadnoj obali

Palestinske organizacije: Vođa Hamasa ubijen u zatvoru na Zapadnoj obali

U izraelskim zatvorima od 7. oktobra ubijeno je 19 palestinskih zatvorenika, prema palestinskim podacima.
Ara, vođa Hamasa i bivši zatvorenik, hapšen je više puta od 1990. godine. Posljednji put je uhapšen 30. oktobra prošle godine u svojoj kući.         Foto: Reuters

Lider Hamasa Mustafa Muhammad Abu Ara ubijen je u izraelskom zatvoru, saopćile su u petak palestinske organizacije koje se bave pitanjima zatvorenika.

"Administrativni zatvorenik Mustafa Muhamed Abu Ara (63) iz grada Akabe u provinciji Tubas na sjeveru Zapadne obale je ubijen", navedeno je u zajedničkom saopćenju Komisije za pitanja zatvorenika i Palestinskog društva zatvorenika.

Saopćeno je da je Ara "preminuo nakon što je prebačen iz izraelskog zatvora Ramon u bolnicu Soroka zbog ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja."

Ara, vođa Hamasa i bivši zatvorenik, hapšen je više puta od 1990. godine. Posljednji put je uhapšen 30. oktobra prošle godine u svojoj kući.

Iz palestinskih organizacija je navedeno da je prije hapšenja Ara patio od teških zdravstvenih problema i da je zahtijevao intenzivan medicinski nadzor.

U saopćenju su istakli da se "Abu Ara, kao i svi zatvorenici, suočio sa zločinima i procedurama bez presedana od početka rata za istrebljenje u Gazi, uključujući mučenje, gladovanje i medicinsko zanemarivanje, koji su bili primarni uzroci smrti zatvorenika u izraelskim zatvorima i logorima".

Navedeno je da je ubistvom Are broj ubijenih zatvorenika od 7. oktobra 2023. godine porastao na 19.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Skoro 39.200 Palestinaca je ubijeno, uglavnom žena i djece, a više od 90.400 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji mu je naredio da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije