O sastanku se oglasio i Zelenski putem X profila, navodeći kako su glavne teme sastanka bile obnova i oporavak Ukrajine.     Foto: Reuters

Italijanska premijerka Giorgia Meloni na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarala o hitnim potrebama Kijeva s obzirom na približavanje zime i ruskih napada na infrastrukturne objekte.

Dvoje čelnika sastali su se na marginama Ambrosetti Foruma koji se održava svake godine početkom septembra u gradu Cernobbio na obali jezera Como, u Italiji.

"Dvoje lidera razgovarali su o najnovijem razvoju situacije na terenu, zimskim uvjetima i najhitnijim potrebama Ukrajine u svjetlu stalnih napada Rusije na civile i važnu infrastrukturu", navedeno je u saopćenju iz Ureda premijerke Italije.

O sastanku se oglasio i Zelenski putem X profila, navodeći kako su glavne teme sastanka bile obnova i oporavak Ukrajine.

"Poseban fokus bio je na obnovi našeg energetskog sistema. Izuzetno cijenimo odluku Italije da bude domaćin sljedeće konferencije o oporavku Ukrajine 2025. Razgovarali smo io provedbi 'Formule mira' u kojoj Italija ima aktivnu ulogu u svakom pogledu. Zahvaljujem Giorgiji i italijanskom narodu na podršci i zajedničkim naporima za obnovu pravednog mira", naveo je Zelenski.

TRT Balkan / agencije