Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je u nedjelju na sve veći broj smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze.    Foto: Reuters Archive

Hiljade djece i trudnica u Pojasu Gaze suočavaju se sa pothranjenošću, dehidracijom i nedostatkom pristupa lijekovima, kao rezultat izraelske blokade.

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je u nedjelju na sve veći broj smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze.

Najmanje 15 palestinske djece umrlo je od dehidracije i pothranjenosti u bolnici "Kamal Adwan" u sjevernom Pojasu Gaze u momentima dok Izrael pooštrava blokadu tog područja.

"Vjerovatno ima još više djece koja se bore za život negdje u nekoliko preostalih bolnica u Gazi, a vjerovatno je još više djece na sjeveru koja uopće ne mogu da dobiju njegu", rekla je Adele Khodr, regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

"Ove tragične i užasne smrti su uzrokovane ljudskim djelovanjem, a predvidive su i mogu se spriječiti", dodala je.

Upozorila je na akutni nedostatak hrane, pitke vode i medicinskih usluga u Gazi.

Prema agenciji UN-a, skoro 16 posto, odnosno jedno od šest djece mlađe od dvije godine, akutno je pothranjeno u sjevernoj Gazi.

"Sada imamo smrtne slučajeve djece kojih smo se plašili i vjerovatno će se njihov broj brzo povećati ako se rat ne završi i prepreke humanitarnoj pomoći ne budu odmah otklonjene", rekla je Khodr.

Apelovala je da se dozvoli humanitarnim agencijama da dostavljaju pomoć u Gazu sa svih mogućih graničnih prelaza.

TRT Balkan / agencije